ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΚΤΙΝΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΠΛΟΝΖΟΝΓια κάθε τερματοφύλακα τα μπλονζόν και οι εκτινάξεις είναι ότι πιο φανταστικό για τον ίδιο και ότι πιο ουσιαστικό για την διαφύλαξη της εστίας του.

Σε όλα τα αθλήματα η εξειδικευμένη προπόνηση είναι για να κάνει τα δύσκολα εύκολα και γι΄αυτό ο τερματοφύλακας δεν πρέπει να εκτινάσσεται και να μπλονζαρει για το θέαμα ο τερματοφύλακας εκτινάσσεται ή μπλονζαρει μόνον όταν δεν έχει χρόνο να βρεθεί όρθιος στην ευθεία του σουτ και πίσω από την μπάλα. Με λίγα λόγια η εκτίναξη και το μπλοζον είναι αναγκαστική πράξη όπως και η προβολή των ποδιών σε ξαφνική απόκρουση και στιγμιαία επειδή δεν έχει τον χρόνο να σταθεί όρθιος ή δεν τον βολεύει η στάση του κορμιού του .Πολλοί τερματοφύλακες έχουν μια ιδιαιτερότητα στο να πέφτουν από την μια πλευρά. Σε αυτό το σημείο ο προπονητής πρέπει να επέμβει και να διορθώσει αυτό το λάθος (διότι περί λάθους πρόκειται) και να ισορροπήσει τον τερματοφύλακα με ισόρροπες καλές εκτινάξεις και από τις δυο πλευρές( ο τερματοφύλακας προτιμά την μονόπλευρη εκτίναξη).

Πρακτικές ασκήσεις
ο τερματοφύλακας κάθεται στα ισχία του και ο προπονητής στέκεται να πιάσει την μπάλα. 6 επαναλήψεις από κάθε πλευρά με πρόοδο στην γρήγορη συσπείρωση του σώματος και γρήγορα στην όρθια στάση.
Κλειδιά στην άσκηση :
A. Ετοιμότητα στην όρθια στάση.
B. Χέρια σε κοντινή απόσταση (σαν να φορά χειροπέδες)
Γ. δυνατή στήριξη στα πόδια και σε ετοιμότητα.
Δ. Τα χέρια σε σχήμα VΛ πιάνοντας την μπάλα και να γίνονται ΄΄αμορτισέρ΄΄.
Ε. μαλακά μπλοζον με τον ώμο και τα πλευρά (όχι με τους αγκώνες των χεριών)
Ο προπονητής παρακολουθεί τα λάθη του τερματοφύλακα όπως πέφτει με τους αγκώνες, αν κατά την εκτίναξη ρολάρει το σώμα του και να επιμένει ώστε το σώμα του να μένει πάντα μπρούμυτα μετά την εκτίναξη και με την πλάτη στα δίχτυα. Ο προπονητής πιστοποιώντας τα λάθη του τερματοφύλακα επιμένει διορθώνοντας τα με πολλές επαναλήψεις ώστε να τον επαναφέρει και να του δώσει αυτοπεποίθηση.

Ο τερματοφύλακας στέκεται στο μέσο της εστίας. Ο προπονητής από τα 10 μέτρα απόσταση και σουτάρει δεξιά και αριστερά του πορτιέρο. Ο γκολκίπερ εκτινάσσεται να πιάσει την μπάλα αφού τον δυσκολεύουμε και στις δυο πλευρές προοδευτικά.


Κλειδιά στην άσκηση
Α. συνειδητοποίηση της ετοιμότητας.
Β. στην ανάγκη προσαρμόσου στην ετοιμότητα με ένα επιτόπιο άλμα.
Γ. καλή εκτίναξη.
Απόκρουση πέφτοντας με το σώμα και τα χέρια.
Οι πιο δύσκολες αποκρούσεις είναι στα συρτά σουτ. Ο τερματοφύλακας πρέπει να πέφτει με διαγώνιο βήμα και με τα πόδια προς τα εμπρός για να προστατεύει την μπάλα με το σώμα του.
Οργάνωση άσκησης
Ο τερματοφύλακας στέκεται όρθιος στα γκολπόστ 6 μέτρα απόσταση από τη γραμμή του τέρματος. Ο προπονητής σουτάρει από τα 10 μέτρα απόσταση. Συρτά σουτ δεξιά και αριστερά αυτός μπλοκάρει και επιστρέφει αμέσως την μπάλα στον προπονητή πέφτοντας γρήγορα στην αντίθετη πλευρό ο τερματοφύλακας πρέπει γρήγορα να ετοιμάζεται σε χρόνο 0 για την επόμενη απόκρουση και να είναι πάλι σε ετοιμότητα μεταξύ των αποκρούσεων. Η πρόοδος γίνεται με πολλές επαναλήψεις φάσεων.
Κλειδιά στην άσκηση
Α. κάνε κτήμα σου την ετοιμότητα.
Β. αντέδρασε στην μπάλα μην πέφτεις γρήγορα.
Γ. λύγισε σωστά τα ποδιά σου και ετοίμασε το διαγώνιο βήμα
Δ. τα χεριά σου πάντα μπροστά στο σώμα σου.
Ε. βαλε το ένα χέρι σου πίσω από την μπάλα και το άλλο πάνω από την μπάλα.
ΣΤ. πολύ μαλακές πτώσεις στον ώμο.
Ζ . μάζεψε την μπάλα στην αγκαλιά σου