Η Αντίδραση στις μακριές διαγώνιες μπαλιές



Α' ΜΕΡΟΣ

Συνεχίζουμε και αυτή την φορά αναλύοντας  σε δυο μέρη την αντίδραση στις μακριές και διαγώνιες μπαλιές (γεμίσματα). « Οι διαγώνιες  μπαλιές ( γεμίσματα) είναι το μέτρο με το οποίο μετριούνται οι υψηλής ποιότητας και επίπεδου γκολκίπερ».
 
Αυτό είναι χωρίς αμφιβολία το πιο δύσκολο σημείο για έναν τερματοφύλακα αφού  απαιτεί διορατικότητα, τόλμη και άρτια τεχνική για να αντιμετωπίσει την υπό πίεση φάση μέσα στο παιχνίδι .Καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επίτευξης τερμάτων είναι από μακρινές μπαλιές μεταξύ μικρής περιοχής και σημείο το πέναλτι.

α.      Μπορούμε λοιπόν να καταλάβουμε την αξία ενός τερματοφύλακα, τις ικανότητες του από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται αποτελεσματικά αυτές τις διαγώνιες μπαλιές στην περιοχή του. Πορτιέρο που σταθερά κυριαρχούν στις μπαλιές που έρχονται στην περιοχή τους διαγώνια και κάθετα είναι ιδιαίτερα αποδεκτοί και αγαπητοί στους αμυντικούς τους γιατί κάνουν την δουλειά τους ευκολότερη  και σβήνουν τους κινδύνους πριν ακόμα γεννηθούν.

β.      Αντίθετα  κανείς δεν εκτιμά τον τερματοφύλακα που παίζει πάνω στην γραμμή του τέρματος του και δεν εννοεί να την αφήσει και να διεκδικήσει τις φάσεις δίνοντας λύσεις στην ομάδα του. Ο τερματοφύλακας που καθαρίζει τις φάσεις μέσα στην περιοχή του είναι πάντα απαραίτητος. Ο τερματοφύλακας πρέπει να δουλεύει με τους αμυντικούς του αποτελεσματικά στην προπόνηση με τη μπάλα να παίζεται στην περιοχή του. Η θεωρία άλλωστε ότι κάθε μπαλιά μέσα στην περιοχή είναι δουλειά του τερματοφύλακα είναι λανθασμένη. Πολλές φορές στα κόρνερ, τα πλάγια φάουλ ή στις χαμηλές και διαγώνιες μπαλιές οι αμυντικοί πρέπει να τοποθετούνται σε θέσεις κατάλληλες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

γ.       Σίγουρα κάποια στιγμή θα γίνει και το λάθος της κακής εκτίμησης στην φάση και σίγουρα θα υπάρξουν μέρες που οι καταστάσεις δεν θα είναι κατάλληλες για καθαρή απόκρουση ή για λαβή, αλλά τότε πρέπει να δείξει καθαρό μυαλό και να δώσει πίστη στις ικανότητες του για να είναι αποτελεσματικός σε κάθε κατάσταση .Σε περιπτώσεις που η αυτοπεποίθηση του είναι χαμηλή πρέπει να πείσει τον εαυτό του ότι έχει την ικανότητα, αφού έχει πιάσει εκατοντάδες τέτοιες μπαλιές στο παρελθόν και τώρα πρέπει να το κάνω  και πάλι .Επιπλέον οι φοβίες και οι δισταγμοί του αν κυριαρχήσουν την ώρα που θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες τους αυτό μόνο κακό κάνει στην ομάδα και ιδιαίτερα στους αμυντικούς παίκτες. Αντίθετα (άθελα του) θα βοηθήσει τους αντίπαλους του…..