«Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΓΚΟΛΚΙΠΕΡ»
«Αν η μάθηση είναι το ταξίδι η προπόνηση είναι ο χάρτης»………
Προπονητές όλων των ομάδων όλων των κατηγοριών είναι ανάγκη να είναι άρτια καταρτισμένοι και να παρακολουθούν τους τερματοφύλακες αφού έχει ειπωθεί ότι χρειάζεται ένας γκολκίπερ για να γυμνάσει έναν γκολκίπερ αυτό είναι αλήθεια.
Επιπλέον της τεχνικής εκγύμνασης ο προπονητής πρέπει να γνωρίζει τι σημαίνει να παίζεις σε αυτή την θέση. Εν πάσει περιπτώσει μπορεί να είσαι ο καλύτερος πορτιέρο στον κόσμο και ο χειρότερος προπονητής τερματοφυλάκων και αυτό διότι ο σκοπός της προπόνησης δεν είναι η επίδειξη προσωπικής ανδρείας.
( βάζουμε τον τερματοφύλακα κάτω από τα δοκάρια και τον τρελαίνουμε στα σούτ για να δείξουμε ότι έχουμε ευθύβολα και γερά πόδια) .Αλλά να βγάλεις το καλύτερο αποτέλεσμα σ’όλα τα άλλα , το να γυμνάζεις άλλωστε τερματοφύλακες είναι ειδική τέχνη και υποχρέωση των εθνικών οργανισμών ( π.χ Ε.Π.Ο) να την αναγνωρίσουν και να δημιουργήσουν σεμινάρια επιμόρφωσης γυμναστών τερματοφυλάκων να επιζητούν να παρακολουθούν την εξέλιξη τέτοιων σεμιναρίων.


ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΕΝΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗ

‘Ένα από τα πιο μεγάλα ρητά στον αθλητισμό ανεπίσημα λέγεται ότι είναι το:{Αποτυχία στην προετοιμασία- προετοιμασία για αποτυχία}. Για όλους τους τεχνικούς ο σχεδιασμός είναι ζωτικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητα της προπόνησης.

Ο καλός σχεδιασμός συχνά προλαβαίνει προβλήματα και βοηθάει τον προπονητή να πραγματοποιήσει τα πλάνα του. Για την επιτυχία του προπονητή του το ακόλουθο ακρωνύμιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο :

• Κάθε περίοδο πρέπει να έχει συγκεκριμένο σκοπό και να σχετιζεται με τις επόμενες περιόδους εκγύμνασης.

• Επιπλέον είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να εμπλέκεις τους τερματοφύλακες με τη φιλοσοφία και τους μελλοντικούς στόχους της ομάδας γιατί έτσι τους βάζεις στους στόχους της ομάδας.

• Για να τους δώσεις ευκαιρίες να βελτιώσουν τεχνικές και αποφασιστικότητα είναι ζωτικό σημείο να έχουν πολύ ενεργητικότητα στην πράξη. Χωρίς δεύτερη κουβέντα η ασφάλεια ( η προστασία του τερματοφύλακα) είναι το πιο σημαντικό θέμα. Ο προπονητής θα πρέπει λοιπόν να διασφαλίζει όσα έχουν σχέση με την καλή προετοιμασία δηλ εγκαταστάσεις, ευκολίες , όργανα εκγύμνασης και γενικά ολες οι απαιτήσεις των εκπαιδευτικών περιόδων που δεν θέτουν σε κίνδυνο τους τερματοφύλακες.

• Παίζοντας ποδόσφαιρο πρέπει να το απολαμβάνεις . ‘Έτσι, οι περίοδοι εκπαίδευσης πρέπει να έχουν ενδιαφέρον, ποικιλία και διαφορές στην εκγύμναση. Το ενδιαφέρον και η ικανοποίηση αναπτύσσονται όταν οι παίκτες πιστεύουν ότι ο προπονητής τους λέει και τους δείχνει ότι προοδεύουν πραγματικά .

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
ΥΠ ’ΟΨΙΝ ΟΤΑΝ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΙΖΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ


Το περιεχόμενο και η παράδοση του προγράμματος προπόνησης καθορίζεται από ένα αριθμό παραγόντων που εν μέρη σχετίζεται με τις προσωπικές ανάγκες του τερματοφύλακα και άλλες που επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες.


ΣΩΜΑΤΟΔΟΜΗ

‘Όταν προγραμματίζεται η περίοδος εκγύμνασης τα φυσικά προσόντα του τερματοφύλακα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη . Το πρόγραμμα της περιόδου πρέπει να σχετίζεται μετά χαρακτηριστικά του τερματοφύλακα και τις ανάγκες του.


ΗΛΙΚΙΑ

Όταν κάνεις ένα γκρουπ παικτών σύμφωνα με τη ηλικία είναι η πιο καλή μέθοδος( μπορεί να διαφέρει έως και 4 χρόνια ). Ανεξάρτητα από τη σωματική τους διάπλαση ομάδες τερματοφυλάκων φτιάχνονται λαμβάνοντας υπ’οψιν σωματοδομή , εμπειρία και ικανότητα που μπορούν να αποδειχτούν οι καταλληλότεροι για εκγύμναση με άρτια αποτελέσματα στο μέλλον .


ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Οι εκπαιδευτικές περίοδοι πρέπει να σχεδιάζονται σύμφωνα με ότι έχει διδαχθεί στο παρελθόν. Αυτό είναι ζωτικό σημείο για να είναι οι τερματοφύλακες σε εγρήγορση και ικανοί ανά πασά στιγμή.


ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

Ο βαθμός ικανότητας συνδυαζόμενος με την εμπειρία θα δώσει στον προπονητή στοιχειά που θα αξιολογηθούν – επεξεργαστούν καταλλήλως.ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΔΟΜΗ

Για να φτιάξεις τερματοφύλακες μοντέρνους που απαιτεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο, υψηλής απόδοσης πρέπει να γίνονται με γκρουπ με μικρό αριθμό τερματοφυλάκων που να μπορούν να ελέγχονται . Να είναι ζωτικό και να το κάνεις με περιόδους εκμάθησης δουλεύοντας υπομονετικά. Ο προπονητής θα μπορεί να κάνει χρήση του χώρου και του υλικού, κάτι που θα του δίνει την δυνατότητα να ασχολείται περισσότερο χρόνο με κάθε αθλητή .

Η προστασία των τερματοφυλάκων αποτελεί το μέγιστο ενδιαφέρον του προπονητή οποίος πρέπει να λαμβάνει όλα τα μέτρα προστασίας των αθλούμενων από την φροντίδα του ιατρού- μασερ ( επί μονίμου βάσεως) ,μέχρι τις εγκαταστάσεις και το υλικό προπόνησης.( όργανα κτλπ.)τα οποία πρέπει να είναι σε αρίστη κατάσταση για να μην κινδυνεύουν οι αθλουμενοι.