Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΩΝ


Ο προπονητής τερματοφυλάκων έχοντας κατά νου τα σχέδια της προετοιμασίας των γκολκίπερ πρέπει να ξεκινά με τα κάτωθι :


Προθέρμανση

Η προθέρμανση βοηθά τον οργανισμό του αθλητή να ρυθμιστεί βαθμιαία σε τέτοια κατάσταση ετοιμότητας ώστε να γυμναστεί και να αγωνιστεί έχοντας τους ακόλουθους σκοπούς σε πρώτο πλάνο…….

A. Να αυξήσει τους καρδιακούς παλμούς ώστε να αυξηθεί και η θερμοκρασία του σώματος του αθλητή.


B. Να ζεσταθούν οι μύες, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι επιμηκύνοντας τους στο μέγιστο μήκος για να μειωθούν στο ελάχιστο οι πιθανότητες να έχουμε μυικό τραυματισμό.


Γ. Να προετοιμάσει τον τερματοφύλακα στα χέρια και να τους προσφέρει εξάσκηση σε διάφορες ειδικές τεχνικές σε διάφορες ειδικές τεχνικές που απαιτούνται.

Η προετοιμασία με την μπάλα πρέπει πάντα να περιλαμβάνει βασικές ασκήσεις της μέσης ώστε ο τερματοφύλακας να γυμνάζεται όσο το δυνατό ισοδύναμα στα χέρια και στα πόδια.ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ

Η εκγύμναση των τερματοφυλάκων συνήθως γίνεται σε μικρές ομάδες, γκρουπ 2-3 ή 4 ατόμων ώστε να υπάρχει διάλογος και πραγματική επικοινωνία ανάμεσα στους παίκτες και τον προπονητή τους. Από αυτό συμπεραίνουμε ότι είναι ευκολότερο κάθε τεχνικός να ρυθμίζει τις ανάγκες ΕΞΥΠΝΑ και ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ για τον κάθε πορτιέρο.


Η προπονητική ακροστιχίδα επεξήγησης του ΕΞΥΠΝΑ

Ε Ειδική προπόνηση.
Ξ Ξεκλείδωμα σώματος ( άνω και κάτω ακρών).
Υ Υπεραισιοδοξία όχι όμως και υπερεκτίμηση δυνατοτήτων .
Π Περιοδική προπόνηση.
Ν Νέα προπόνηση κάθε φορά( διαφορετικό απουσιολόγιο).
Α Αναπαυτική και ποιοτική προπόνηση.


Οι περίοδοι προπόνησης πρέπει να καθορίζονται από τα ακόλουθα :

1. Πρόγραμμα μακροχρόνιων επιτυχιών.
2. Απόδοση στα τελευταία παιχνίδια .
3. Ειδική προπόνηση για το επόμενο παιχνίδι.
Τεχνική

Κάθε περίοδος προπόνησης περιλαμβάνει λεπτομέρειες στην τεχνική και το κοντρόλ της μπάλας μαζί. Είναι επίσης βασικό να διδάσκεται σε μπλοκαρίσματα της μπάλας με τα χέρια κάνοντας πολύ δουλειά στην εξειδίκευση του κοντρόλ της μπάλας με τα πόδια. Είναι σαφές πως η βελτίωση της τεχνικής εξαρτάται πάντα από την σωστή εξάσκηση με την μπάλα και παρά πολλές επαναλαμβανόμενες φάσεις (σουτ, κόρνερ, φάουλ, τετ α τετ).Εφαρμογή της τεχνικής

Καλή προπόνηση και εφαρμογή της τεχνικής από τον προπονητή τερματοφυλάκων είναι να διδάσκονται πρακτικά και επαναλαμβανόμενα
καταστάσεις και σύμβαντα που μπορεί να αντιμετωπιστούν μέσα στον αγώνα.
Έτσι ο τερματοφύλακας θα είναι σε θέση κατά την διάρκεια του ματς να αντιλαμβάνεται εγκαίρως τον κίνδυνο που διατρέχει η εστία του.


« ΚΑΛΟΣ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΛΑΘΗ»


Γίνεται επομένως κατανοητό ότι η προπόνηση θα πρέπει να έχει ως κύριο στόχο να μειώσει τα λάθη στο ελάχιστο.Τα περισσότερα λάθη άλλωστε γίνονται από έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης , έλλειψη τεχνικής και λάθος κινήσεις εντός της περιοχής π.χ λανθασμένη απόφαση βγαίνω δεν βγαίνω , κακή έξοδο και λάθος τοποθέτηση .Ο προπονητής πρέπει να δουλεύει στην προπόνηση με ανάλογες φάσεις επανειλημμένα ώστε ο παίκτης να ανταποκρίνεται σωστά σε όλες τις καταστάσεις.


Φυσική κατάσταση

Είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη της οποίας ο προπονητής πρέπει να επιμένει συστηματικά έχοντας τους παρακάτω άξονες λειτουργίας :

1. Ευκινησία
2. Δύναμη σόλο το σώμα
3. Υπομονή διάρκεια και καρτερικότητα« ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΚΡΕΣ ΠΑΡΑ ΟΙ ΧΑΡΕΣ». « Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΒΑΤΟΣ»


Όλα τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό διαπιστώνουμε ότι κάπου γύρω στο 10ο έτος της ηλικίας τους- όταν μεγαλώνει το μυοσκελετικό τους σύστημα – αρχίζουν να χάνουν λίγο από την ευκινησία τους για αυτό το λόγο οι τερματοφύλακες πρέπει να δίνουν βάρος στις ασκήσεις που ενισχύουν την ελαστικότητα του σώματος όταν έχει ζεσταθεί πολύ καλά το σώμα και το μυικό τους σύστημα.


Σταδιακή αποφόρτιση της προπόνησης

Η σταδιακή αποφόρτιση του σώματος κάθε παίκτη πρέπει να γίνεται για του κάτωθι λόγους :

1. Το σώμα πρέπει να επανέρχεται από την δράση στην ανάπαυση.

2. Το σώμα αντιλαμβάνεται από μονό του την κατανάλωση θερμίδων και λίπους και ζητά ανάπαυση

3. Η πιθανότητα καταπόνησης των μυών άνω και κάτω ακρών μπορεί κάποια στιγμή να είναι υπερβολική και χρήζει άμεσης χαλάρωσης.