ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

Πρέπει ο κάθε τερματοφύλακας να προσέχει ιδιαίτερα το κορμί του. Το σώμα του τερματοφύλακα είναι ΕΡΓΑΛΕΙΟ που θέλει φροντίδα και αφοσίωση.

Θέλει απαραίτητα τριβή και λάδι και αλοιφές πριν από την προπόνηση και το ματς . Θέλουν προσεκτικό δέσιμο τα πάνω και τα κάτω άκρα. αποφεύγουμε έτσι τραυματισμούς στους καρπούς (έχουμε την καλύτερη λαβή σε ενδεχόμενο δυνατό σουτ). Δεν παθαίνουμε διαστρέμματα με τα πόδια μας να πατούν καλύτερα. Πολλοί τερματοφύλακες προτιμούν να φορούν κομποσκοίνια, βραχιόλια ,βέρες κ.τ.λ.π.. παρά να φροντίζουν μια καλή επίδεση. Εδώ επιτρέψετε μου να κάνω μια παρένθεση στο θέμα με τους σταυρούς και τα κομποσκοίνια και τις χάρτινες εικόνες που βάζουν πολλοί μέσα στις κάλτσες ή τις παλαμίδες. Κάποιοι άλλοι τα φορούν μάλιστα κολλημένα στον λαιμό ώστε να μην φαίνονται. Το θέμα της πίστης στον θεό δεν έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο την νίκη ή την ήττα.
Το ποδόσφαιρο το φτιάξαμε εμείς οι άνθρωποι για δικούς μας σκοπούς και λογούς, ούτε ο ΧΡΙΣΤΟΣ ούτε η ΠΑΝΑΓΙΑ έπαιζε ποδόσφαιρο.

Ο καλός χριστιανός είναι στην καρδιά με το να είσαι καλός άνθρωπος και με το να μην αδικείς τους συνανθρώπους σου. Αυτό που χρειάζεται είναι απλά να κάνουμε τον σταυρό μας πριν μπούμε στον αγωνιστικό χώρο και να πούμε «θεέ μου μπαίνω γερός και να βγω πάλι γερός». Τίποτα άλλο.
Όλα τα υπόλοιπα είναι για την μόδα και για την λαϊκή κατανάλωση, η καρδιά και η ψυχή είναι που κάνουν την διαφορά. Ο τερματοφύλακας πρέπει να είναι «ΑΝΔΡΑΣ» και όχι «ΦΛΩΡΟΣ». Με βαμμένα κόκκινα μαλλιά και σκουλαρίκια κάτω από το τέρμα. Σας ζητώ συγνώμη για αυτή την εκρηκτική παρένθεση μου.










ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ

Εδώ οι απόψεις διίστανται . Είναι προσωπικής επιλογής. Άλλοι μπορούν να παίξουν με καπέλο άλλοι όχι. Πάντως αν φορέσει κάποιος καπελάκι καλό θα είναι να έχει μεγάλο πινάκιο και να είναι πολύ εφαρμοστό.













ΤΑ ΓΑΝΤΙΑ

« Δεν υπάρχουν γάντια που πιάνουν την μπάλα μόνα τους». Αυτό που πρέπει να βελτιώσουμε είναι η λαβή των χεριών πάνω στην μπάλα. Οπωσδήποτε όμως ένα καλό γάντι είναι ένα συν στα εφόδια του τερματοφύλακα. Δεν πρέπει να ξεχνά ο τερματοφύλακας πως με τα γάντια είναι τα χέρια του.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας στα πιασίματα της μπάλας : αν και τα περισσότερα γάντια δίνουν εξαιρετικό πιάσιμο της μπάλας , δάχτυλα και αντιχείρες πρέπει να απλώνονται στα πλευρά πίσω από την μπάλα ( σχηματίζοντας σχήμα καρδιάς) για ασφαλές πιάσιμο.




ΤΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΓΑΝΤΙΩΝ


1. Πάντα να πλένονται μετά την προπόνηση και τον αγώνα. Με ζεστό νερό στους 30 βαθμούς χρησιμοποιούμε ένα σφουγγάρι και καθαρίζουμε τις επιφάνειες χωρίς να τις αγριεύουμε (χούφτες). Μη χρησιμοποιείται ποτέ χημικά καθαρισμού.





2. Μετά το ξέπλυμα με καθαρό νερό κρεμάστε τα να στεγνώσουν μακριά από ήλιο και θέρμανση.



3. Βρέξτε τα ελαφρώς να μαλακώσουν στο πίσω μέρος της παλάμης της χούφτας πριν από παιχνίδι
ή προπόνηση βοηθά στα πιασίματα της μπάλας. Αν παίζεις σε βροχερό ή λασπώδες γήπεδο καλό είναι να έχεις : Α) πετσέτα να σκουπίζεις της παλάμες από τις λάσπες και τα νερά όταν χρειάζεται. Τα καινούργια γάντια που θα βάλεις στο ματς θα πρέπει προηγούμενος να τα έχεις φορέσει 1 - 2 φορές στην προπόνηση για να «σπάσουν» και να δεις την συμπεριφορά τους.
Σε λασπώδη ή βροχερά γήπεδα κάνε προθέρμανση με παλιά γάντια και φόρεσε στο ματς τα γάντια του αγώνα.