ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ


Η μπάλα είναι ο «εχθρός» και ο τερματοφύλακας πρέπει να την κάνει φίλη του»


Γ΄ μέρος


Ο γκολκίπερ πρέπει να έχει «ερωτική»σχέση με την μπάλα. Πρέπει να την αγαπά και όχι να την μισεί βάζοντας άτσαλα τα χέρια και τα πόδια πάνω της. Πρέπει μάλιστα να είναι εξίσου καλός και με τα χέρια και με τα πόδια. Πρέπει στις προπονήσεις να εξασκείται με την πρακτική στην επιστροφή της μπάλας χρησιμοποιώντας τοίχο ή τοίχο επαναφοράς. Μπορεί ακόμα να δουλέψει σε γκρούπ με 3 τερματοφύλακες και με πόδια και με χέρια.
Όσον αφορά τα μπλοκαρίσματα της μπάλας ο τερματοφύλακας πρέπει να είναι άνετος φτάνοντας ακόμα και σε σημείο εγωισμού. Με την μπάλα πρέπει να εξασκείται συνεχώς και να «αναπτύσσει φιλία» χρησιμοποιώντας όλα τα μέρη των χεριών του, παλάμες βραχίονες κ.τ.λ.π . Όσο και πιο εξοικειωμένος είναι ο γκολκίπερ με την μπάλα τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να πιαστεί απροετοίμαστος στις επεμβάσεις του.


ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ


1. Κράτα τη μπάλα με τις παλάμες στον αέρα και μετέφερε της από το ένα χέρι στο άλλο δίχως να την αφήνει να πέσει στο έδαφος ενώ κάθε φορά προσπάθησε να αυξάνεις τις επαφές.

2. Σηκώνοντας ψηλά τα χέρια πάνω από το κεφάλι και παίζουμε τη μπάλα πότε με τις παλάμες πότε με τις γροθιές . προσπάθησε να κάνεις το ίδιο πεσμένος στα γόνατα ή ακόμα και εξαπλωμένος.

3. Μετέφερε τη μπάλα πάνω απ΄το ένα χέρι στο άλλο περνώντας την γύρω από το σώμα.4. Περνάμε την μπάλα ανάμεσα από τα πόδια και στην συνέχεια γύρω από το σώμα και μέσα από τα πόδια.


5. Κρατάμε την μπάλα με το ένα χέρι μπροστά από τα πόδια και το άλλο χέρι πίσω. Γρήγορες εναλλαγές των χεριών χωρίς να πέσει η μπάλα στο έδαφος.

6. Κρατάμε τη μπάλα με τα δυο χεριά μπροστά από τα πόδια με γρήγορες εναλλαγές έτσι ώστε τα χέρια να κινούνται πίσω από τα πόδια και πιάνουμε την μπάλα πριν πέσει στο έδαφος.


7. Κρατάμε την μπάλα στο ένα χέρι όσο ψηλότερα γίνεται και μακριά από το σώμα με μια συνεχή κίνηση φέρνουμε την μπάλα κάτω μπροστά από το σώμα μεταφέροντας την στο ένα χέρι όσο ψηλότερα και μακρύτερα γίνεται από το σώμα. Συνεχίζουμε την ασκήση με γλυκιά μεταφορά από το ένα χέρι στο άλλο
8. Κρατώντας και τα δυο πόδια προς τα εμπρός κρατάμε την μπάλα στο ένα χέρι στο ύψος του ώμου. Στρέφουμε τον κορμοί του σώματος έτσι ώστε η μπάλα να κρατιέται στο μακρύτερο σημείο πίσω από το σώμα. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με το άλλο χέρι.9. Κρατώντας τη μπάλα έξω από την πλευρά του σώματος με το ένα χέρι αφήνουμε τη μπάλα να πέσει και την πιάνουμε πριν φτάσει στο έδαφος. Επαναλαμβάνουμε πολλές φορές με το άλλο χέρι


10. Κινούμαστε και παίζουμε τη μπάλα όπως στο βόλεϊ .


11. Πετάμε τη μπάλα πάνω από τον ώμο με το ένα χέρι και πηδάμε προς τα πίσω τεντωμένοι για να πιάσουμε την μπάλα.


12. Κινούμαστε την περιοχή των γκολποστ αναπηδάμε τη μπάλα και την πιάνουμε προσέχοντας τους αντιχείρες και τα δάχτυλα να σχηματίζουν «καρδιά» και αφήνοντας ένα τετράγωνο της μπάλας απόσταση. Συνεχίζουμε με αναπηδήσεις της μπάλας όπως οι μπασκετμπολίστες. Αυτή είναι η πρακτική που κάνει ο τερματοφύλακας πριν το παιχνίδι για την εξοικείωση του με τον αγωνιστικό χώρο.


13. Πετάμε τη μπάλα στον αέρα και την πιάνουμε με τεντωμένα και την πιάνουμε στο ύψος των ματιών με λυγισμένα χέρια και σε σχήμα «καρδιάς» οι παλάμες στο πιάσιμο. Αυτή η άσκηση βοηθάει τον τερματοφύλακα να εγκλιματίζεται στα όποια προβλήματα πιθανόν να δημιουργούνται από τον ήλιο τον αέρα και την βροχή.


14. Ρολάρουμε τη μπάλα στο τερεν και τρέχοντας την πιάνουμε χωρίς να μειώσουμε ταχύτητα. Βεβαιωνόμαστε ότι το μπροστινό πόδι το έχουμε βάλει παράλληλα στη μπάλα ενώ τα χέρια «φτυαρίζουν» τη μπάλα από πίσω.


15. Κρατώντας την μπάλα στα χέρια εκτελούμε κίνηση της μπάλας προς τα μπρος χωρίς να την χάσουμε.


16. Όπως είμαστε όρθροι χτυπάμε την μπάλα στο στήθος για να γκελάρει πριν ακουμπήσει στο έδαφος την πιάνουμε χαμηλά.


17. Μεταφέρουμε τη μπάλα από το ένα πόδι στο άλλο και προοδευτικά βελτιώνουμε την άσκηση σε ακρίβεια.


18. Ακουμπάμε ελαφρά τη μπάλα με τη σόλα του ενός ποδιού και ξεκινάμε γρήγορες εναλλαγές και με τα δυο πόδια.