Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΑΘΗΣΗ

Ανταποκρινόμενος στο αίτημα των αναγνωστών και φίλων που ζήτησαν μια εμπεριστατωμένη και συνολική ανάλυση-παρουσίαση των θεμάτων που έχουν καταγράφει τμηματικά και αφορούν στη θέση του τερματοφύλακα και την προπόνηση του , επανέρχομαι με μια σειρά άρθρων που συγκεντρώνουν σε μια ολοκληρωμένη καταγραφή αυτά τα στοιχεία :

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ
• Πριν από χρόνια η θέση του τερματοφύλακα ήταν πολύ διαφορετική απ΄ότι σήμερα. Ο τερματοφύλακας έπαιζε στην γραμμή του τέρματος & ήταν εγκλωβισμένος στην μικρή περιοχή. Σπάνια σε (1) ματς να έβγαινε έξω από την εστία του. Στο πέρασμα όμως των χρονών και στην εξέλιξη του ποδόσφαιρου & στις αλλαγές των κανόνων πεδίας αναγκαστικά άλλαξε ο ρόλος του τερματοφύλακα.

• στην σημερινή εποχή ο ρόλος του τερματοφύλακας είναι πολύ πιο αυξημένος σε υποχρεώσεις και από αυτόν απαιτούνται παρά πολλές ικανότητες .

• Ο σημερινός τερματοφύλακας χρειάζεται να διαθέτει ισχυρή προσωπικότητα να εμπνέει σεβασμό σε όλη την ομάδα και ειδικά στην αμυντική του γραμμή σιγουριά .να είναι πολύ ανθεκτικός στην πίεση , να έχει διαύγεια και αυτοσυγκέντρωση.

• πρέπει να έχει πολύ καλή φυσική κατάσταση, να έχει πολύ καλή τεχνική & τακτική δηλ :

 πρέπει να είναι καλός τόσο κάτω από την εστία του όσο και έξω από αυτή.

 Πρέπει να παίζει εξίσου καλά με δεξί και αριστερό πόδι.

 Να κοουτσάρει φωνητικά και νοηματικά ( μέσα στην επικράτεια του ) την ομάδα.

 Πρέπει να παίρνει γρήγορα αποφάσεις πολλές φορές & με ρίσκο

 Πρέπει να κάνει κάποιες στιγμές και την υπέρβαση του.

 Μια καλή πάσα του τερματοφύλακα είναι αφετηρία για την επίθεση της ομάδας με ενδεχόμενη επιτυχία το γκολ!!!!.





 Για τον σημερινό τερματοφύλακα δεν υπάρχουν όρια έχουν σπάσει .σήμερα ο τερματοφύλακας είναι άνευ ορίων. Μπορεί να βρεθεί σε οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου.


Στην θέση του τερματοφύλακα όμως είναι κάποια πράγματα status που δεν αλλάζουν ποτέ όσα χρόνια και να περάσουν όσο και να εξελίχθη το ποδόσφαιρο δεν αλλάζουν :


 Το πιάσιμο της μπάλας.

 Η υποδοχή της μπάλας στην κοιλιακή χώρα.

 Το πιάσιμο της μπάλας στις γωνίες συρτά.

 Το πιάσιμο της μπάλας σε μεσαίο ύψος.

 Το πιάσιμο της μπάλας σε μεγάλο ύψος

 Τα διωξίματα με γροθιές σε πλαγιές σέντρες και σε βαθιές κάθετες μπαλιές.



Βεβαία υπάρχουν & κάποιες επιρροές που δεχόμαστε από ξένες χώρες & σχόλες τερματοφυλάκων( π.χ γερμανική) που δεν είναι απαραίτητο να είναι και σωστές επειδή προέρχονται από προηγμένα ποδοσφαιρικέ κράτη. Δεν έπειτε ότι κάνουν οι προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες είναι και σωστό. Εμείς μονό κρατάμε τα θετικά.









«Πες μου ποιον έχεις τερματοφύλακα να σου πω τι ομάδα έχεις »
« η καλή ομάδα ξεκινά από τον καλό τερματοφύλακα»

Αυτές οι απόψεις κυριαρχούν σε όλους τους ποδοσφαιρόφιλους του πλανήτη. Για να δημιουργηθεί ένας καλός τερματοφύλακας πρέπει να ξεκινήσει από μικρή ηλικία , οι εξαιρέσεις πάντα υπάρχουν και δεν μπορούμε να τις αποκλείσουμε.




 Υπάρχουν τερματοφύλακες που είναι ταλέντα- γεννημένοι τερματοφύλακες από την κοιλιά της μάνας τους.

 Υπάρχουν και οι τερματοφύλακες που έχουν κάποια σωματικά προσόντα είναι καλοί δέκτες με υψηλό δείκτη νοημοσύνης και με προπόνηση φτάνουν σε υψηλά επίπεδα απόδοσης και κάνουν μεγάλη καριέρα. Και στην πρώτη και στην δεύτερη περίπτωση πρέπει να ξεκινήσουν από μικρή ηλικία.

 Ο τερματοφύλακας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ομάδας.

 Η θέση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη & νευραλγική μέσα στην ομάδα. Πέρα από το ταλέντο( σωματομετρικά χαρακτηριστικά & φυσικές ικανότητες) είναι απαραίτητο να μεθοδευτεί οργανωθεί & να προγραμματιστεί η εκπαίδευση του & η προπόνηση του.

 Χωρίς όμως την εξειδικευμένη καθοδήγηση του προπονητή τερματοφυλάκων ίσως να μην μπορέσει, να αναδεχθεί ένας ικανός τερματοφύλακας.




Συμπέρασμα : είναι επιτακτική ανάγκη να ασχολούνται με τους τερματοφύλακες από μικρές ηλικίες εξειδικευμένοι προπονητές που θα γνωρίζουν άρτια το αντικείμενο προπόνησης των τερματοφυλάκων.




Τα κυριότερα που πρέπει να επεξεργάζεται ένας προπονητής στις μικρές ηλικίες είναι :


 Να μαθαίνει ο νέος τερματοφύλακας να οργανώνει και να στήνει την άμυνα του.

 Να παίζει μπάλα με τα δυο του πόδια & πολλές φορές να γίνεται μπακότερμα.



 Να είναι γρήγορος στην μεταβίβαση της μπάλας & συγκεντρωμένος στον αγωνιστικό χώρο.




Αυτή είναι μια περιληπτική εικόνα και ενημέρωση της σχέσης προπονητή και τερματοφύλακα. Φυσικά υπάρχουν και αλλά βασικά πράγματι για τα οποία θα συζητήσουμε εκτενεστέρα. Βασικό είναι ότι η θέση του τερματοφύλακα είναι δύσκολη και η δουλεία του προπονητή πολύ κοπιαστική.