Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΟΥΣΕΩΝ



"ΠΕΦΤΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΡΘΙΑ ΘΕΣΗ"

 " ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑ Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ
     ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΠΟΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ
     ΠΑΙΧΝΙΔΙ "ΚΟΡΟΙΔΟ''  ".

Οργάνωση : Αυτές οι πρακτικές γίνονται για να μάθουν οι νεοι τερματοφύλακες να πέφτουν στα πόδια του αντιπάλου με τέτοιο τρόπο ετσι ώστε να αποκτούν αυτοπεποίθηση.

ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΦΑΣΗΣ

- Το πλονζόν να γίνει στον σωστό χρόνο.

- Προσπάθεια με τα χέρια. Πάρε την μπάλα και όχι τον αντίπαλο.

- Κράτα το κεφάλι σταθερό και τα μάτια ανοικτά.

- Διεκδίκησε την μπάλα με το ένα χέρι πίσω και το άλλο απο επάνω.

Τράβα την μπάλα στο στήθος σου.

- Κανε κουλούριασμα με το κεφάλι και τα πόδια για περισσότερη προστασία .

ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ  ΜΕ  ΤΑ   ΠΟΔΙΑ

Οργάνωση : Ένας τρόπος για να μάθει να αντιδρά ο τερματοφύλακας, σε επικίνδυνες καταστάσεις με τα πόδια, είναι να βάζουμε τον τερματοφύλακα να παίζει παιχνίδι "κορόιδο", το γνωστό 2 εναντίον 5. Οι συνεχόμενες επαφές με την μπάλα, του δημιουργούν εξοικείωση και σιγουριά. Επίσης πρέπει μια φορά την εβδομάδα να παίζει μέσα στο οικογενειακό διπλό της ομάδας, είτε σαν αμυντικός είτε ακόμα και σαν επιθετικός, έτσι ώστε να έρχετε σε επαφή με αμυντικές καταστάσεις . Ένας ακόμη τρόπος να γυμνάζουμε σε αυτόν τον τομέα ειναι ο εξής : Δύο παίκτες και ένας τερματοφύλακας παίζουν σε έναν χώρο 20 x 20, οι παίκτες προσπαθούν ενώ ο τερματοφύλακας προσπαθεί ή να κλέψει την μπάλα ή να την βγάλει από τον χώρο του πάντα με τα πόδια.

Σημείωση : Οι πάσες που αλλάζουν οι παίκτες είναι συρτές ή λιγο πιο πανω απο το έδαφος έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον τερματοφύλακα να δουλέψει με τα πόδια. Μετά απο 5 συννεχόμενες αποκρούσεις ο τερματοφύλακας ξεκουράζεται .


ΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ 20 X 20


Για αποκρούσεις και κλεψίματα χρησιμοποιώντας όλο το σώμα και δουλέυοντας πολυ με τα χέρια.

- Πάλι με 2 παίκτες και έναν τερματοφυλακα μεσα στο τετράγωνο 20 x 20 δουλεύεται η άσκηση, και ο τερματοφύλακας προσπαθεί να κλέψει ή να βγάλει την μπάλα απο τον χώρο του. Επίσης στον ίδιο χώρο μπορεί να παιχτεί και το 5x2 . Δηλαδή το κοροίδο και να δοθεί η δυνατότητα στούς 2 τερματοφύλακες να προσπαθούν με οποιοδήποτε τρόπο να κλέψουν την μπάλα απο τους παίκτες. Και εδώ έπειτα απο 5 αποκρούσεις ξεκουράζονται.

Κλειδιά της φάσης :

- Πάρε μία θέση όρθιος και με τα χέρια στα πλευρά.

Μείνε όρθιος μήν βιαστείς να πέσεις πέσε μόνο εάν είσαι σίγουρος οτι θα κλέψεις ή θα πιάσεις την μπάλα.

- Εκτίμησε την κατάσταση και μείωσε τις πιθανότητες να χάσεις την μπάλα.


- "Τρόμαξε" τον αντίπαλο με κινήσεις οτι θα του κλέψεις την μπάλα.

- Προσπάθησε με ελιγμούς να κλείσεις τον αντίπαλο σε περιορισμένους χώρους( π.χ οσο πιο πλάγια γινεται και προς την γραμμή του άουτ) . 

 - Όταν "βούτας" αύτο γίνεται με προτεταμένα χέρια προς την μπάλα και απλωμένο το κορμι ώστε να κερδίσεις χώρο.

- Κάνε μπλοζόν με το κεφάλι σταθερό και τα μάτια ανοικτα.

- Μην κάνεις ενέργιες που μπορεί να σου "κολήσουν την ετικέτα" του αναξιόπιστου, του γκαφατζή , του γραφικού τερματοφύλακα.


 ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ

Οργάνωση :  Βάζουμε 6 μπάλες γύρω γύρω απο το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής, εκεί ένας παίκτης ο οποίος επιτίθεται, καθώς κινείται προς το τέρμα ο τερματοφύλακας προσπαθεί να μπλοκάρει την μπάλα, παίρνοντας την απο τα πόδια του. Αυτή η άσκηση μπορεί να γίνει και με 3 μπάλες x 2  φορες ενώ για μικρούς τερματοφύλακες 2 μπάλες με 2 επαναλήψεις.



ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

- Κάλυψε το πεδίο γρήγορα.

- Μείνε όρθιος και χρησιμοποιήσε το σώμα σου για κάλυμα.


- Κράτα τα μάτια ανοιχτά μην γυρνάς αλλού το κεφάλι σου. Να έχεις άγνοια κινδύνου , η λέξη "φόβος" να μην υπάρχει στο μυαλό σου.


- Ετοιμάσου για 2η απόκρουση εάν χρειαστεί.