Χρησιμοποίηση των χεριών - Λαβή της μπάλας

  
   
 ΣΕΝΤΡΕΣ- ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ

 Με καλή προπόνηση αυτοσυγκέντρωση και ψυχραιμία μπορεί ένας τερματοφύλακας ο οποίος δε διαθέτει καλά πιασίματα της μπάλας να τα αποκτήσει. Η τοποθέτηση των χεριών είναι το πιο σημαντικό στοιχείο οταν δέχεται σουτ ο τερματοφύλακας.
 Αν η μπάλα είναι ψηλά πάνω απο το ύψος του στήθους πρέπει να σηκώσει τα χέρια ψηλά σε ρυθμό "πρότασης χεριών"( και όχι σε κυκλική κίνηση) με ανοικτές παλάμες και να πιάσει τη μπάλα. Την πιάνει  και την κατεβάζει την "κλειδώνει" μέσα στους βραχίονες στο στήθος.

I. Σε περίπτωση που το σούτ είναι απο το στήθος έως στην "κοιλιακή χωρα" βάζουμε την μπάλα απ΄ευθείας και σε πρώτο χρόνο μέσα στο στήθος μας ή στην "κοιλιακή χώρα". Αυτό είναι πάντα στη θεωρία αφού στην πράξη μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα αναλόγως με το σούτ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ :

1.  Το κεφάλι και το βλέμμα σταθερό στη μπάλα.
2.  Ο τερματοφύλακας στις μύτες των ποδιών.
3.  Τα πόδια είναι ανοιχτά στο πλάτος των ώμων του.
4.  Τα χέρια είναι στο ύψος της μέσης με τις παλάμες ανοιχτές .


II. Η περίπτωση της απόκρουσης μιάς σέντρας είναι απο τις πιο δύσκολες περιπτώσεις που αντιμετωπίζει ένας τερματοφύλακας.Στην εποχή μας το ποδόσφαιρο παίζεται σε "τρελούς" ρυθμούς και οι ταχύτητες ασύληπτες που κάνουν  δύσκολη την ζωή του πορτιέρο. Ακόμη και οι μπάλες που χρησιμοποιούνται μπορούν να εκθέσουν τον τερματοφύλακα ανά πάσα ώρα και στιγμή.

 Είναι μπάλες σχεδιασμένες για να γίνεται το απρόοπτο και το λάθος.Έτσι ο τερματοφύλακας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός σε κάθε επαφή του με την μπάλα όσο και στις αποφάσεις που θα πάρει σε κλάσματα δευτερολέπτου για να αποσοβήσει το ενδεχόμενο κίνδυνο για την εστία του. Όλοι οι τερματοφύλακες σε όλο το ποδοσφαιρικό "γίγνεσθε".... πονούν στις σέντρες.

 Ένας γκολκίπρ μπορεί σε ένα μάτς που θα γίνουν 6 σέντρες να καθαρίσει τις 5 και στη μία να μη τα καταφέρει και να δεχτεί τέρμα. Αμέσως όλοι θα πουν οτι ο συγκεκριμένος τερματοφύλακας δεν είναι καλός στις σέντρες, αυτό δεν είναι σωστό δεν σημαίνει ότι χάνοντας μια σέντρα δεν είναι καλός σε αυτές τις μπαλιές. Οι προκλήσεις στο συγκεκριμένο θέμα ειναι σημαντικές, χρειάζεται σωστό διάβασμα των φάσεων ορθή κρίση, σταθερά χέρια, αυτοπεποίθηση και δύναμη. Βέβαια ορισμένοι τερματοφύλακες δεν καταφέρνουν ποτέ να αποκτήσουν αυτή την τόσο σημαντική επέμβαση στις σέντρες και προτιμούν να αφήνουν τους αμυντικούς να καθαρίζουν οποιαδήποτε μπαλιά -σέντρα εντός και εκτός περιοχής.

III. Άλλοι πάλι παρα είναι αυθόρμητοι και παρορμητικοί επιχειρώντας έξοδο σε σε κάθε ευκαιρία δίχως να είναι σι΄γουροι ότι θα πιάσουν ή θα διώξουν την μπάλα. Ο τερματοφύλακας πρέπει να μάθει να εκτιμά την κάθε κατάσταση , ώστε να γνωρίζει πότε πρέπει να βγει και ποτε να μείνει στην θέση του. Γιατί δεν είναι δυνατόν να βγαίνει σαν " τρελός"  για να μαζεύει  ολες τις σέντρες. Δέν μαζεύονται όλες ούτε ειναι σωστό να κάνει 2-3 βήματα για την έξοδο και να μείνει... μετέωρος ή να ξαναγυρίζει στο τέρμα ή βγαίνεις ή μένεις δεν υπάρχει μεσοβέζικη λύση. Άν θα βγεις όμως πρέπει να είσαι σίγουρος οτι θα καθαρίσεις την φάση.

ΣΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ

Όταν προσπαθήσει να καθαρίσει μια σέντρα θα πρέπει να πιάσει την μπάλα στο πιο ψηλό σημείο. Αυτός να συναντ΄γσει τη μπάλα και όχι η μπάλα αυτόν. Άν κατέβει η μπάλα κινδυνέυει να την χάσει απο την κεφαλιά του επιθετικού,πρέπει λοιπόν όσο το δυνατόν γίνεται να κάνει κάθετα βήματα προς την μπάλα. Ωστόσο προτού φύγει για να πιάσει την σέντρα πρέπει να εκτιμήσει αν μπορεί να την φτάσει και να την πιάσει ή να την διώξει.


IV. α)  Ο  πορτιέρο πρέπει να διαβάζει το μυαλό του αντιπάλου επιθετικού και να καταλάβει τις προθέσεις του. Είναι φυσικά πάντα ριψοκίνδυνο να μαντέψει τι θα κάνει ο αντίπαλος. Γι'αυτό όμως κάποιος γίνεται τερματοφύλακας. Για να είναι ριψοκίνδυνος και να χαρακτηρίζεται απο άγνοια κινδύνου. Όταν η μπάλα είναι στον αέρα πρέπει να παρακολουθεί την τροχιά και την ταχύτητα της για να κρίνει αν μπορεί να τη φτάσει πρίν τους επιθετικούς.

   β) Την ώρα που παίρνει την απόφαση να ¨βγεί' πρέπει να φωνάξει με συγκεκριμένη στάνταρ έκφραση που θα αναγνωρίζουν οι αμυντίκοι για να κάνου χώρο- διάδρομο για την έξοδο του.Άν φωνάξει την ώρα που έχει φτάσει κοντά στον αμυντικό είναι επικίνδυνο γιατι και τότε μπορεί να γίνει το  μοιραίο λάθος που θα κοστίσει στην ομάδα δηλ. να μπερδευτούν, να χτυπήσουν και να επωφελιθούν οι αντίπαλοι επιθετικοί. Η έξοδος πρέπει να έχει πολύ δύναμη, πρέπει να πατήσει δυνατά με το ένα πόδι και να σηκωθεί στο ψηλότερο δυνατό σημείο.

γ) Οταν την διώξει γυρίζει πολύ γρήγορα στην εστία του το διώξιμο πρέπει να γίνει γρήγορα και μακριά δίνοντας ύψος στην μπάλα. Ποτέ δεν την κατεβάζουμε προς τα κάτω. Όταν πιάσει την μπάλα την κατεβάζει σφιχτά στο στήθος.Άν χρειάζεται να βγάλει την ομάδα στην αντεπίθεση το κάνει πολυ γρήγορα με sprind στην μεγάλη περιοχή και βολέ χωρίς να περιμένει κρατώντας την μπάλα.

V. ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ

Παλιά οι τερματοφύλακες πιάνοντας την μπάλα προσπαθούσαν να την " ξεφορτωθούν"διώχνοντας την με απρόσεκτο σούτ στο κέντρο του γηπέδου δίχως συγκεκριμένο στόχο. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο απαιτείται ικανότητα και πρέπει ο μοντέρνος τερματοφύλακας να είναι ο πρώτος επιθετικός που θα διαθέτει και τα δυο πόδια και θα βγάζει την ομάδα στην αντεπίθεση όταν χρειάζεται με ταχύτητα και ακρίβεια.

Μιά καλη πάσα του ενδεχομένως μπορεί να καταλήξει σε τέρμα για αυτό και οι προπονητές θέλουν επιθετικούς τερματοφύλακες.Τι να το κάνω άλλωστε να έχω ένα σχετικά καλό πορτιέρο κατω απο τα δοκάρια και να μην μπορεί να εκτελέσει ένα σωστό ελεύθερο, βάζοντας να το εκτελέσει ο σέντερ μπάκ όπως γινόταν στην δεκαετία του 50' και του 60'. Να μη μπορεί επίσης να δώσει μια καλή πάσα και να τρέμουν οι συμπαίκτες του να του γυρίσουν τη μπάλα. Για αυτό οι αμυντίκοι τερματοφύλακες αποτελούν αρνητική εξέλιξη σε ένα σύνολο.

VI. α) Όταν μπλοκάρει τη μπάλα μπορεί να κάνει βολέ αφήνοντας την μπάλα να πέσει χαμηλά και χτυπώντας την με το κουτουπιέ ρίχνοντας λίγο πλάγια το σώμα να δώσει μάκρος στο βολέ και όχι
ύψος. Το ύψος βολεύει τον αμυντικό, το μάκρος και το χαμηλό ύψος είναι για τον επιθετικό. Για να έχουμε ακρίβεια στο χτύπημα πρέπει να κάνουμε πολύ εξάσκηση με στόχο την προπόνηση.

β) Το κτύπημα στο ελεύθερο γίνεται με το κουτουπιέ βρισκοντάς την μπάλα γεμάτα και δυνατά.

γ) Μεταβίβαση της μπάλας με τα χέρια.

Η μεταβίβαση της μπάλας με το χέρι ήταν ανέκαθεν μια αξιόπιστη λύση. Οι κορυφαίοι "κίπερ" στον κόσμο δουλεύουν πολύ με τα χέρια οποτε χρειάζεται. Τα δυνατά ήταν πάντα ένα ειδικό προσόν του τερματοφύλακα.Γι΄αυτό οι τερματοφύλακες δουλέυουν πολύ στην δύναμη, βαριές μπάλες, push ups κ.λ.π για να έχουν πάντα δυνατό κορμί και χέρια που τους βοηθούν, στη μεγάλη και ακριβή μεταβίβαση της μπάλας. Υπάρχουν τερματοφύλακες που η χεριά φτάνει και κατω απο την σέντρα ρίχνοντας τη μπαλα απο τη μεγάλη περιοχη. Η πάσα με το χέρι άλλωστε είναι πολλές φορές πιο ακριβής απο αυτή με τα πόδια. Για αυτό η εξάσκηση και σε αυτή την περίπτωση είναι δεδομένη και κοπιαστική