Ο τερματοφύλακας πρώτος επιθετικός και τελευταίος αμυντικός


Μέρος  Α’

   Από την στιγμή που ο τερματοφύλακας έχει τη μπάλα στην κατοχή του είναι επιτακτική ανάγκη να την χρησιμοποιήσει σωστά.
  Είναι  εξοργιστικό να βλέπεις  ένα τερματοφύλακα που κάνει εξαιρετικό πιάσιμο να παραδίδει την κατοχή της μπάλας μέσω αδέξιου πετάγματος με τα χέρια ή με τα πόδια  αφού σε ένα σύγχρονο ματς ποδόσφαιρου ο τερματοφύλακας παίζει 70% με τα πόδια και 30% με τα χέρια από την άλλη συχνά πυκνά ο τερματοφύλακας κάνει μια σωτηρία επέμβαση , η αντεπίθεση είναι το πιο λεπτό σημείο, γιατί μια καλή πάσα ενδεχομένως να καταλήξει σε κάποιο τέρμα…. Πολλές φορές όμως γίνεται λάθος εκτίμηση της κατάστασης και η λάθος τροφοδοσία μπορεί να φέρει ολέθρια αποτελέσματα.

Ο τρόπος με τον οποίο  ο προπονητής δίνει οδηγίες στον τερματοφύλακα με ποιο τρόπο μοιράζει το παιχνίδι από πίσω διαμορφώνει την βάση για το σχέδιο παιχνιδιού της ομάδος. Κάποιοι προπονητές ενθαρρύνουν τον τερματοφύλακα να «χτίζει» το παιχνίδι από πίσω. Άλλοι προτιμούν να παίζει γρήγορα ο τερματοφύλακας με δυνατό βολέ δίχως μεγάλο ύψος ( Αργεντίνικο χτύπημα) να φτάσει με ταχύτητα στους επιθετικούς για να εκμεταλλευτούν τυχόν αδυναμίες των αντιπάλων ή να τους πιάσουν απροετοίμαστους. Πάντως στο σημερινό ποδόσφαιρο οι προπονητές προτιμούν επιθετικούς τερματοφύλακες και όχι  αμυντικούς…..

Με μια τέτοια βαριά ευθύνη ο τερματοφύλακας θα πρέπει  συνεχεία αν προπονείται σε τεχνικές πετάγματος με το χέρι η βολέ με το πόδι ( δεξί ή αριστερό) έτσι ώστε η κυκλοφορία της μπάλας να οδηγήσει σε πλεονέκτημα για την ομάδα. Πρέπει  να παίρνει πολλά γυρίσματα προς τα πίσω, να κάνει πολλά  στημένα χτυπήματα, πολλά βολέ και εν πάση περιπτώσει να είναι ο πιο καταρτισμένος παίκτης στις « νεκρές μπαλιές μέσα στην ομάδα.

  Δεν είναι επαρκές να έχεις δυνατό σουτ και να στέλνεις την μπάλα σε μεγάλη απόσταση πρέπει να το κάνεις με ακρίβεια και συνέπεια. Εάν το τερματοφύλακας είναι σωστός και υπεύθυνος με τα βολέ του, τότε η ομάδα μπορεί να προσαρμόζει τις τακτικές της ανάλογα. Ωστόσο αν η κυκλοφορία της μπάλας είναι σπασμωδική, θα πάρει αρνητική παρά θετική έννοια.

   Τα πετάγματα με το χέρι είναι γενικώς πιο γρήγορα και πιο ακριβή από ένα βολέ. Στις μέρες μας βλέπουμε τερματοφύλακες με εκπληκτική δύναμη και ακρίβεια στην μεταβίβαση της μπάλας με ακρίβεια στους επιθετικούς. Βεβαία ο τερματοφύλακας χρησιμοποίει τα χέρια για να εγγυηθεί στα σίγουρα την κατοχή της μπάλας. Είναι  σημαντικό παρ’όλα αυτά ότι μια μπάλα που δίνεται από ένα τερματοφύλακα δεν δημιουργεί στον αποδέκτη πρόβλημα έλεγχου. Αν ο αποδέκτης πρέπει να σπαταλήσει πολύτιμα δευτερόλεπτα στον έλεγχο της μπάλας τότε κινδυνεύει να χαλάσει όλη η προσπάθεια ανάπτυξης. Έχοντας τελειοποιήσει τις τεχνικές του «πετάγματος», με το χέρι και τα βολέ καθώς και τα στημένα. Πρέπει να αναπτύξει λοιπόν ένα κατανοητό τρόπο να ξέρει που και πώς να τις χρησιμοποίει. Όσο πιο γρήγορα μαζέψει την μπάλα  πρέπει να κινηθεί μπροστά πολύ γρήγορα κρατώντας την μπάλα μπροστά του και έτοιμος για πέταγμα με το χέρι ή σουτ βολέ. Την στιγμή που κινείται εμπρός πρέπει να βλέπει … όλο το γήπεδο ψάχνοντας  ξεμαρκάριστους συμπαίκτες για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί την ξαφνική αντεπίθεση, την λεγόμενη «κόντρα». Η αντεπίθεση έχει να κάνει με την ταχύτητα σκέψης και σώματος.

  Έτσι  ο καλός τερματοφύλακας θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα προσδιορίσει τα ακόλουθα :

1.     Περιοχές  όπου η αμυντική κάλυψη δεν είναι σωστή και η άμυνα είναι ευάλωτη, πχ  μη κάλυψη αμυντικών στο πίσω μέρος της άμυνας.

2.    Οι διαθέσιμες επιλογές ( πχ κλωτσώντας γρήγορα στο μισό του αντίπαλου ή αλλάζοντας παιχνίδι με γρήγορο πέταγμα στην αντίθετη πλευρά.

3.    Να γνωρίζεις τις δυνάμεις των συμπαικτών και να αξιολογείς που και σε ποιον μπορείς να βγάλεις καλή πάσα.

4.    Την πιο κατάλληλη μέθοδο για μοίρασμα της μπάλας……