Καλημέρα σας, μετά από καιρό παύσης των αγωνιστικών υποχρεώσεων βρίσκομαι πάλι κοντά σας για να σας κάνω μια ανάλυση για τους τερματοφύλακες που μετέχουν στην κορυφαία διοργάνωση στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό & θα σας δώσω & κάποια στοιχειά για όλους τώρα που τελείωσε η φάση των «32» και μπαίνουμε στην φάση των «16».
Καταρχήν θα ήθελα να σας πω ότι όλοι οι τερματοφύλακες που μετέχουν σε αυτή την τεράστια διοργάνωση είναι όλοι τους τερματοφύλακες πολύ υψηλού επιπέδου .Ανεξάρτητα εάν ορισμένοι
είχαν κάποιες ατυχές στιγμές σε κάποια ματς και ενδεχόμενος έκαναν ζημιά στην ομάδα τους.
Η ζωή του τερματοφύλακα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι πολύ δύσκολη & από χρόνο σε χρόνο γίνεται ακόμα δυσκολότερη λόγω της μεγάλης ταχύτητας που παίζεται & θα έλεγα ακόμη & στους τρελούς ρυθμούς ,τα ανάποδα ποδιά, τα εξωπραγματικά φάλτσα που παίρνουν οι μπάλες, τα στημένα χτυπήματα που είναι κίνδυνος θάνατος. Οι σέντρες που είναι «ξυραφιές» & σε χαμηλή « πτήση» είναι ότι το χειρότερο για τους τερματοφύλακες.
Για αυτό όμως έχουν διαλέξει αυτή την θέση που τους εξιτάρει και τους αρεσουν τα δύσκολα.
Άλλωστε για αυτό παίζουν σε τόσο υψηλό επίπεδο & τους έχουν επιλέξει γιατί είναι ικανοί & μπορούν να ανταπεξέλθουν σε οποία δυσκολία συναντήσουν.
Όσο αφορά το θέμα με την μπάλα που έχουν μιλήσει πολλοί & έχουν πει διάφορα, εγώ δεν είμαι ειδικός για να κρίνω την κατασκευάστρια εταιρία & την φιλοσοφία της για την συγκεκριμένη μπάλα.
Ειδικοί να μιλήσουν είναι οι ποδοσφαιριστές & οι τερματοφύλακες που χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη μπάλα. Και βλέπουμε ότι πολλοί είναι αυτοί που έχουν διαμαρτυρηθεί και διαμαρτύρονται διότι εκτίθονται. Βεβαία έχουμε δει τερματοφύλακες που έχουν δεχθεί πολλά περίεργα σουτ και αντιδρούν πάρα πολύ καλά διότι διαθέτουν ποιότητα.
Εγώ σας παραθέτω βεβαία ένα από τα πολλά δημοσιεύματα διαμαρτυρίας για την μπάλα «τζαμπουλάνι» και τα συμπεράσματα δικά σας : « Δια στόματος του γενικού της γραμματέα Zerom Walke η FIFA εξέφρασε τις ενστάσεις της για την μπάλα που χρησιμοποιείται στο φετινό παγκόσμιο κύπελλο η «τζαμπουλάνι» έχει κάνει δύσκολη την ζωή των περισσοτέρων γκολκίπερ πολλοί εκ τον οποίων έχουν εκφράσει δημόσια τα παραπονά τους . Η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου άργησε να πάρει θέση αλλά τελικά το έκανε αφού οι «ψίθυροι» για το συγκεκριμένο ζήτημα εχουν μετατραπεί σε « κραυγές» ας τα ακούει αυτά η UEFA που υιοθέτησε την μπάλα εν όψη EURO 2012……». Αυτά για την μπάλα
Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι δεν βλέπουμε πια μεγάλους τερματοφύλακες. Μεγάλος τερματοφύλακας είναι αυτός που κάνει τα λιγότερα λάθη & οδηγεί την ομάδα εκ του ασφαλούς στην επιτυχία. Διότι είναι αδύνατον να μην γίνουν λάθη στους τρελούς ρυθμούς και στις μεγάλες ταχύτητες που παίζεται το σημερινό ποδόσφαιρο, δεν υπάρχει παγκοσμίως τερματοφύλακας που να μην κάνει λάθη & να μην δέχεται γκολ .Ακόμη και «τείχος» να στήσεις εμπρός από την εστία πάλι η μπάλα θα μπει μέσα.
Το ποδόσφαιρο είναι «μυαλόσφαιρο» είναι παιχνίδι ψυχολογίας και δύναμης. Πρέπει να το καταλάβουμε πως το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει και θα αλλάζει συνεχώς.
Ας μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για τους τερματοφύλακες αυτού του μεγάλου τουρνουά :
ΟΙ ΤΕΡΜΑΦΥΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ ( ΣΕΖΑΡ) :
Ξεκινώ με την Βραζιλία και τον σέζαρ που κατά την αποψη μου είναι κορυφαίος αυτή την στιγμή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι τερματοφύλακας χωρίς ψεγάδι. Αυτόν μπορούμε να τον ονομάσουμε «μεγάλο».
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ( ΕΝΤΟΥΑΡΝΤΟ):
Πάμε στην Πορτογαλία & τον εντουάρντο , εξαιρετικός τερματοφύλακας με ηγετική φυσιογνωμία που συγκεντρώνει όλο το « πακέτο» των απαιτήσεων για τον μοντέρνο τερματοφύλακα. ( υπόψη δεν έχει δεχτεί γκολ)
ΕΛΒΕΤΙΑ ( ΜΠΕΝΑΛΙΟ)
Μπορεί να αποκλείστηκε η Ελβετία αλλά ο μπενάλιο έδειξε ότι είναι παρά πολύ καλός τερματοφύλακας & με πολύ θέμα ακόμη γύρω από την εξέλιξη του.
ΓΚΑΝΑ ( ΚΙΝΓΚΣΤΟΝ)
Πάρα πολύ καλός τερματοφύλακας ο κίνγκστον πραγματικό «θηρίο». Δύσκολα δέχεται τέρμα .
Να δούμε που μπορεί να φτάσει.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ ( ΣΤΕΚΕΛΕΜΠΟΥΡΓΚ):
Ο στεκέλεμπουργκ είναι πολύ σταθερός τερματοφύλακας με άψογη τεχνική με χέρια και πόδια .Συνεχίζει την παράδοση που θέλει τους Ολλανδούς να βγάζουν πολύ καλούς τερματοφύλακες.
ΔΑΝΙΑ ( ΣΟΡΕΝΣΕΝ) : Ο Σόρενσεν για μένα παρά τα λάθη του παραμένει από τις σταθερές αξίες στην θέση του τερματοφύλακα. Πρόκειται για « δυνατό» τερματοφύλακα.
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ ( ΜΟΥΣΛΕΡΑ) :
Ο Μουσλέρα είναι ένας τερματοφύλακας της ιταλικής λάτσιο γεννημενος το1986 και με ύψος 1,90 πάρα πολύ καλός τερματοφύλακας, μπορεί να γίνει πραγματικά μεγάλος τερματοφύλακας. Σήμερα έσπασε & ρεκόρ του μεγάλου ( Μαζούρκεβιτς 1960-1970) αφού δεν έχει παραβιαστεί η εστία του για πολλά ματς.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (ΝΟΗΕΡ) :
Ο Νόηερ είναι ένας γνήσιος Γερμανός τερματοφύλακας, πολύ σοβαρός με δυνατή σωματοδομή με σωστό χτίσιμο στο παιχνίδι από πίσω όπως & με άποψη στις αντεπιθέσεις. Υστερεί στις εξόδους ειδικά στις ψηλές μπαλιές στις χαμηλές είναι πιο καλός.
ΓΑΛΛΙΑ( ΛΙΟΡΙΣ) :
Ο Λιορίς είναι ανερχόμενος τερματοφύλακας όπως έχω ξαναπεί & παρά πολύ καλός. Ανεξάρτητα από τα λάθη που έκανε & δέχτηκε κάποια γκολ. Ατύχησε όμως με την συνολική απόδοση της ομάδας & παρασύρθηκε & αυτός μέσα στο γενικό «ναυάγιο» της Γαλλίας.
ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ ( ΒΙΓΙΑΡ) :
Κλασικός λατίνος τερματοφύλακας πολύ καλός τακτικά όσο αφορά τις τοποθετήσεις του & άψογος με τα πόδια. Έχει κάνει 1-2 λάθη εκ των οποίων το ένα πολύ σοβαρό & δέχτηκε τέρμα αλλά συνολικά έχει οδηγήσει σε επιτυχίες την ομάδα της χώρας του.
Αυτούς τους 10 τερματοφύλακες ξεχώρισα σε αυτή την φάση του μουντιάλ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα στην φάση των 16 ή των 8 η ακόμη παραπέρα κάποιος άλλος.
Πιο κάτω θα σας μιλήσω για τον Ισπανό κασίγιας, τον μεγάλο μπουφόν της εθνικής Ιταλίας και για έναν δικό μας άνθρωπο το Αλέξανδρο Τζόρβα.
ΙΣΠΑΝΙΑ ( ΚΑΣΙΓΙΑΣ) :
Τον πιστεύω πολύ αυτόν τον τερματοφύλακα από τις «μορφές» του ισπανικού ποδοσφαίρου και όχι μόνο. Τώρα τελευταία όμως δεν πατά καλά. Ας περιμένουμε όμως την πορεία της Ισπανίας & ξαναλέμε διότι μιλάμε για έναν πολύ σημαντικό τερματοφύλακα στην Ευρώπη.
ΙΤΑΛΙΑ ( ΜΠΟΥΦΟΝ) :
Δεν θαυμάσαμε τον μπουφόν λόγω τραυματισμού & ο μαρκέτι της Κάλιαρι που τον αντικατέστησε έδειξε ανέτοιμος για το βάρος της φανέλας της Ιταλίας & του μπουφόν .Εγώ προσωπικά τρέφω απεριόριστη εκτίμηση στους Ιταλούς προπονητές τερματοφυλάκων είμαι λάτρης αυτής της «σχολής» & περίμενα κάτι διαφορετικό στην θέση του μπουφόν.
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (ΡΟΜΕΡΟ) :
Καλός τερματοφύλακας ο ρομέρο & μεγάλη υπόθεση να παίζεις στην εθνική αργεντινής.
ΑΓΓΛΙΑ ( ΓΚΡΙΝ – ΤΖΕΙΜΣ) : Όσο είναι «δογματικοί»στην προπόνηση των τερματοφυλάκων καθώς & στην αξιολόγηση τους, θα συνεχίσουν να έχουν το πρόβλημα σε αυτό το τόσο νευραλγικό πόστο της θέσης του τερματοφύλακα. « πάλι απογοήτευσαν».
Η.Π.Α ( ΧΑΟΥΑΡΝΤ) : Παρότι έχει παίξει σε πολύ υψηλό επίπεδο στην Αγγλία (πρεμιερ λιγκ -Έβερτον) Δεν ικανοποίησε περίμενα κάτι καλύτερο.
ΝΙΓΗΡΙΑ (ΕΝΓΙΑΜΑ) : «Θηριώδης» καλός τερματοφύλακας αλλά εύκολος στο λάθος.
ΣΛΟΒΕΝΙΑ (ΧΑΝΤΑΝΟΒΙΤΣ) : Ο τερματοφύλακας της ιταλικής ουντινέζε είναι σταθερά καλός τερματοφύλακας & πολύ έμπειρος.
ΑΛΓΕΡΙΑ (ΣΑΟΥΣΙ - ΕΜΠΟΛΙ): Είναι πολύ καλύτερος ο δεύτερος από τον πρώτο.
ΣΕΡΒΙΑ ( ΣΤΟ’Ι’ΚΟΒΙΤΣ) : Δεν έδειξε κάτι ιδιαίτερο εκτός από ένα πέναλτυ που απέκρουσε «πολύ σημαντικό να κανείς απόκρουση πέναλτυ και ειδικά σε μουντιάλ». Μετά τον πόλεμο οπού δοκιμάστηκε σκληρά η Σερβία δεν έχει επιδείξει κάτι εξαιρετικό στην θέση του τερματοφύλακα.
ΣΛΟΒΑΚΙΑ ( ΜΟΥΧΑ) : Σταθερός τερματοφύλακας.
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ( ΣΒΑΡΤΣΕΡ) : Τερματοφύλακας με πολλά προσόντα & δυνατότητες, γεμάτος εμπειρίες ο 37χρονος τερματοφύλακας.
ΜΕΞΙΚΟ ( ΠΕΡΕΖ) : Είναι έμπειρος τερματοφύλακας και εχει βοηθησει αρκετα το μεξικο.
Ν.ΖΗΛΑΝΔΙΑ( ΠΑΣΤΟΝ): Λίγα πράγματα.
Ν,ΑΦΡΙΚΗ( ΚΟΥΝ): Τίποτα το ιδιαίτερο.
ΚΑΜΕΡΟΥΝ ( ΣΟΥΛΕΊ΄ΜΑΝ) : Συνεχίζει την καλή παράδοση στους τερματοφύλακες με τον σουλε’ι’μαν.
ΙΑΠΩΝΙΑ (ΚΑΒΑΣΙΜΑ) : Δεν είναι κάτι το αξιόλογο.
Ν ΚΟΡΕΑ – Β ΚΟΡΕΑ (ΓΙΟΥΝΓΚ - ΜΙΟΝΓΚ ΓΚΟΥΓΚ): Έδειξαν ένα αγωνιστικό φιλότιμο αλλά μέχρι εκεί.
ΧΙΛΗ ( ΜΠΡΑΒΟ) : Καλός τερματοφύλακας αλλά με αρκετά λάθη άλλα στοίχησαν άλλα όχι.
ΟΝΔΟΥΡΑ ( ΒΑΓΙΑΝΤΑΡΕΣ) : Βρισκόταν συνεχώς εκτεθειμένος στις ορέξεις των αντιπάλων επιθετικών ο γκολκίπερ της Ονδούρας. Έκανε μεγάλη προσπάθεια για να περιορίσει το σκορ.
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ ( ΚΟΠΑ) : Καλός τερματοφύλακας όπως και η συμπαθής ομάδα από την Αφρική.
Θα ήθελα να κλείσω την αναφορά μου στους τερματοφύλακες του παγκοσμίου κυπέλλου με τον Αλέξανδρο τζόρβα τον δικό μας άνθρωπο. Τον άφησα στο τέλος τον Αλέξανδρο να ασχοληθώ μαζί του αφού διότι της ιδιότητας μου και της συνεργασίας μας που έχουμε στον παναθηναϊκό , δεν θέλω να φανεί πως μεροληπτώ υπέρ του αν και ο τζόρβας έχει αποδείξει όπως ότι έχει κάνει στην ζωή του το έχει πετύχει με πολύ κόπο & ιδρώτα & δεν έχει ανάγκη την « αβάντα» κανενός.
Έτσι και στην εθνική ομάδα καθιερώθηκε δικαία & έπαιξε στη κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη. Κατά την εκτίμηση μου ο τζόρβας έκανε μια πάρα πολύ καλή παρουσία στο τουρνουά & έκλεισε το τουρνουά με την εξαιρετική του εμφάνιση κόντρα στην πιο ποιοτική ομάδα του παγκοσμίου κυπέλλου την Αργεντινή. Δικαίως τα παγκόσμια Μ.Μ.Ε ασχοληθήκαν μαζί του.
Λάθη έκανε ο τζόρβας και σοβαρά λάθη αλλά ποιος δεν κάνει λάθη ; Έχει όμως το πλεονέκτημα να τα ξεπερνά γρήγορα την άσχημη στιγμή & να «κρατά» με καθοριστικές επεμβάσεις την ομάδα μέσα στο ματς .Δεν μπορείς με ένα λάθος να ακυρώνεις τον τερματοφύλακα σου & να αλλάζεις γνώμη για αυτόν . Πρέπει να περιμένεις πάντα το σύνολο των εμφανίσεων για να εκτιμήσεις σωστά την κατάσταση.
Είπαμε ότι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο & στους τρελούς ρυθμούς που παίζεται το σύγχρονο ποδόσφαιρο, καλός τερματοφύλακας είναι αυτός που κάνει τα λιγότερα λάθη & οδηγεί εκ του ασφαλούς την ομάδα του. Λάθη θα γίνουν και θα γίνονται. Εν πάση περίπτωση εγώ κρίνω απόλυτα πετυχημένη την παρουσία του στην Ν ΑΦΡΙΚΗ, η οποία θα αποτελέσει χρυσή παρακαταθήκη για την εθνική ομάδα τον παναθηναϊκό & φυσικά τον ίδιο τον τζόρβα. Πρέπει να στηρίξουμε τους Έλληνες τερματοφύλακες να επενδύσουμε σε αυτούς και να γίνει «οδηγός» η περίπτωση τζόρβα για καλύτερες μέρες όχι μόνο σαν ένα λαμπερό αστέρι που ξαφνικά θα σβήσει & δεν θα υπάρχει. Όσο αφορά το θέμα που δημιουργήθηκε με την κριτική ήταν ανθρώπινη η αντίδραση των διεθνών , σαν λαός έχουμε εκρηκτικό ταπεραμέντο & είμαστε των ακρών. Εύκολα ενθουσιαζόμαστε εύκολα απογοητευόμαστε. «ουδέ κακό αμιγές καλού» η κριτική έχει όμως και τα καλά της δηλ την αφύπνιση του ποδοσφαιρικού και όχι μόνο εγωισμού .
Η μπάλα είναι ένα «μαγικό» πράγμα που μόνο «αέρα» δεν έχει μέσα και γύρω από αυτήν περιστρέφεται ένας ολόκληρος κόσμος. Ζουν πολλοί από την μπάλα πολλές οικογένειες τρώνε ψωμί & συντηρούνται από αυτό το μαγικό πράγμα. Πολλοί άνθρωποι γίνονται γνωστοί από την μπάλα. Είναι λογικό αυτοί να έχουν κάτι να πουν κάτι να αναφέρουν & να σχολιάσουν σε κάθε περίπτωση είναι δουλειά τους. Εμείς που ασχολούμαστε με το αντικείμενο της «μπάλας» ότι θέση και να έχουμε μέσα σε μια ομάδα πρέπει να είμαστε ανθεκτικοί πολύ δυνατοί στην κριτική του τύπου & του κόσμου το ποδόσφαιρο είναι άθλημα για δυνατούς . Και κλείνοντας θα κάνω μια ευχή να συνεχίσει η εθνική ομάδα τις επαναλαμβανόμενες παρουσίες στις μεγάλες διοργανώσεις διότι μονό έτσι αποκτάς οντότητα& καθιερώνεσαι στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον όττο ρεχάγκελ για αυτά που ζήσαμε για αυτά που κερδίσαμε μαζί του επιτυχίες που μάλλον δεν θα ξαναέχουμε. Σε ευχαριστούμε όττο!!!!!!!!!