ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Ένα από τα μυστήρια του ποδοσφαίρου (και πραγματικά αυτό προκαλεί πάντα την έλξη του κόσμου) είναι το γεγονός είναι τίποτα δεν είναι ποτέ βέβαιο και τα πάντα μπορούν να συμβούν. Αυτό είναι κάτι που αγγίζει κάθε ομάδα και κάθε παίκτη που όπως είναι φυσικό δεν μπορεί να βρίσκεται σε φόρμα σε κάθε ματς.

Έτσι αν φυσικά ο προπονητής μπορούσε να εντοπίσει αυτόν το παράγοντα μυστηρίου που είναι πάντα άγνωστος αλλά και υπεύθυνος για την τέλεια απόδοση σε κάθε αγώνα θα γινόταν «ήρωας» και «πάμπλουτος».

Αν η προπόνηση είναι σε βασικές γραμμές η ίδια κάθε βδομάδα και τα αποτελέσματα δεν είναι επιτυχή τότε η τύχη και η πληρότητα του αντιπάλου είναι αυτά που επιφέρουν το τελικό αποτέλεσμα. Σ’αυτές τις περιπτώσεις ο προπονητής έχει να παλέψει με δυο αντιξοότητες που δεν μπορεί να παρέμβει, ούτε δηλαδή στην τύχη ούτε στην απόδοση του αντιπάλου. Γι’αυτο το λόγο ένας καλός τεχνικός πρέπει να εμπνέει σιγουριά και αυτοπεποίθηση τους παίκτες του και ειδικότερα τους τερματοφύλακες μιας και ειδικότερα σ΄αυτή τη σειρά των κειμένων.

Η προετοιμασία πριν τον αγώνα λοιπόν σημαίνει καλή φυσική κατάσταση και το απαιτούμενο αγωνιστικό πνεύμα. Πολλοί τερματοφύλακες έχουν την ανάγκη την ψυχολογική υποστήριξη και την προαγωνιστική προετοιμασία που τους γεμίζει αισιοδοξία για το παιχνίδι και όχι μόνο.

Μερικές φορές όμως έρχεται στην προπόνηση χωρίς να νιώθει ότι είναι 100% έτοιμος και υγιείς αλλά και όχι απόλυτα συγκεντρωμένος. Εδώ πρέπει να σταθούμε και να πούμε οτι οι αγώνες προετοιμασίας τον βοηθούν να αναζητήσει την εμπιστοσύνη και το πνεύμα του.
Ο τερματοφύλακας δεν πρέπει να αφήνετε ανενεργός να χάνει χωρίς καθόλου την αυτοσυγκέντρωση του κατά τους αγώνες προετοιμασίας αλλά είναι πάντα ζεστός σε εγρήγορση και δράση.







ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ




Η πνευματική καθαρότητα του γκολκίπερ είναι σημαντική όπως και η σωματική προθέρμανση. Γι΄αυτο πρέπει πάντα ο ίδιος να θυμάται όπως και ο τεχνικός του: να του θυμίζει προηγουμένους αγώνες που είχε εξαιρετική απόδοση και να τους ζει νοερά στο μυαλό του. Κάνοντας αυτές τις σκέψεις είναι βέβαιο πως ότι θα μπει στον αγώνα με θετικό πνεύμα. Αυτού του τύπου η πνευματική προετοιμασία είναι χρήσιμη για να προσδώσει αυτοπεποίθηση ακόμα και με τα λάθη που έχουν γίνει σε προηγούμενα ματς.


Το μονό που σκέφτεται ο πορτιέρο και εκεί πρέπει να εστιάζει και ο τεχνικός του, είναι το πως θα κερδίσει η ομάδα του. Σε ατομικό επίπεδο παράλληλα επειδή η θέση του τερματοφύλακα είναι η πιο νευραλγική θέση μέσα σε ενα σύνολο πρέπει να είναι απόλυτα ήρεμος και να αντιδρά με « ολύμπια ψυχραιμία» χωρίς να εκβιάζει την « μεγάλη απόκρουση» που αν συμβεί με φυσική ροή παιχνιδιού θα τον απογειώσει ψυχολογικά.