ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Β ΜΕΡΟΣ

Προετοιμασία πριν τον αγώνα

( Β΄ΜΕΡΟΣ)


• Πνευματική προετοιμασία


Το μόνο που πρέπει να σκέφτεται ο πορτιέρο και εκεί πρέπει να εστιάζει και ο τεχνικος του, είναι το πώς θα κερδίζει η ομάδα του. Σε ατομικό επίπεδο παράλληλα επειδή η θέση του τερματοφύλακα είναι η πιο νευραλγική μέσα σε ένα σύνολο πρέπει να είναι απολύτως ήρεμος και να αντιδρά με «ολύμπια ψυχραιμία» χωρίς να εκβιάζει την μεγάλη απόκρουση που αν συμβεί με φυσική ροή παιχνιδιού θα τον απογειώσει ψυχολογικά .



Πρέπει λοιπόν να έχει στο μυαλό του σκέψεις οριακές και αισιόδοξες όπως : «Σήμερα θα κάνω απίθανες επεμβάσεις» και απαραίτητα ο προπονητής του θα τον ενθαρρύνει προς αυτή την κατεύθυνση. Από την άλλη βέβαια υπάρχει ένας «άγραφος νόμος » για τον τερματοφύλακα που υποστηρίζει το εξής : « Όταν μπεις στο παιχνίδι μην ανησυχείς αν δεχτείς γκολ στο άνω δεξί παραθυράκι της εστίας αλλά να ανησυχείς αν περάσει η μπάλα κάτω από τα πόδια σου και δεχτείς γκολ». Η αλήθεια πάντως πως το γνωμικό διχάζει και οι απόψεις για την ορθότητα του διίστανται.



Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα και όλη η ομάδα έχει συμμετοχή στην επιτυχία και στην αποτυχία. Έτσι και ο τερματοφύλακας πρέπει να σκέφτεται το συμφέρον της ομάδας και τίποτα άλλο. Η αμυντική γραμμή είναι αυτή που επί το πλείστον βοηθά τον τερματοφύλακα και πολλές φορές τον σώζει από βέβαιο γκολ διορθώνοντας τα λάθη από άσχημες τοποθετήσεις ή ασταθείς αποκρούσεις του. Ο τερματοφύλακας είναι λοιπόν σημαντικό να μην είναι ευθυνόφοβος πρέπει και αυτός να κάνει τις αυτονόητες αποκρούσεις ή επεμβάσεις αλλά και πρέπει να σώζει την ομάδα από δύσκολες καταστάσεις και να καλύπτει με την σειρά του κάποιες στιγμές λάθη αμυντικών του.

Πρέπει να κάνει την υπέρβαση του και αν χρειαστεί να ξεπεράσει τον εαυτό του όχι «ότι πάει μέσα άπιαστο και ότι πιάνω εκπληκτική απόκρουση» , όχι «ότι γκολ δέχομαι το δέχεται ολη η ομάδα και ότι απόκρουση κάνω περηφανεύομαι ατομικά».

Δυστυχώς κάπου εδώ είμαι υποχρεωμένος με βάση την εμπειρία μου στο χώρο να επισημάνω ότι σύμφωνα με το συγκεκριμένο σκεπτικό και την προαναφερόμενη κατάσταση λειτουργούν στην Ελλάδα κάποιοι τερματοφύλακες έχοντας όμως κατά παράδοξο τρόπο και την υποστήριξη του γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου. Βρίσκονται έτσι συνεχώς στο απυρόβλητο χωρίς να βελτιώνονται και να διορθώνουν τα λάθη τους αποτελώντας αρνητικά πρότυπα και παραδείγματα για τους νέους τερματοφύλακες που θέλουν να κάνουν καριέρα.

Τέτοιες σκέψεις και θεωρίες δεν έχουν καμιά σχέση με τον σύγχρονο ρόλο ενός μοντέρνου τερματοφύλακα που θέλει να σταδιοδρομήσει στο δύσκολο χώρο του ποδοσφαίρου στην εποχή μας. Εγώ για αυτή την πρακτική θα προτείνω ως βασική αρχή ένας νεαρός πορτιέρο να έχει πάντα το εξής : Μην περιμένεις συνεχώς από την άμυνα « σώσε μια φόρα την ομάδα σου και κάνε μου την διαφορά .