ΑΠΑΝΤΩ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΑΠΑΝΤΩ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ.



Το ζέσταμα του τερματοφύλακα πριν τον αγώνα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη διαδικασία & θα τολμούσα να πω ότι είναι «ιερό» για κάθε τερματοφύλακα. Η φιλοσοφία μου είναι ότι όλη η εβδομαδιαία προπόνηση είναι δική μου αλλά οι στιγμές πριν το παιχνίδι είναι του τερματοφύλακα.



Και φυσικά αναφέρομαι σε τερματοφύλακες με συνείδηση δεν που γνωρίζουν και την παραμικρή λεπτομέρεια πριν από κάθε ματς. Δεν αναφέρομαι σε νεαρούς τερματοφύλακες που δεν γνωρίζουν καλά- καλά την λειτουργία του σώματος τους & θέλουν μεγάλη προσοχή και υποστήριξη από τον προπονητή τερματοφυλάκων , έτσι ώστε σιγά- σιγά να μυηθούν & αυτοί στο ασκησιολόγιο που τους ταιριάζει & στον χρόνο που χρειάζονται να ξεκινήσουν το ματς πανέτοιμοι. Όπως προανέφερα ο χρόνος προθέρμανσης & η επιλογή του ασκησιολογίου είναι απόφαση του τερματοφύλακα και να αν θέλει με την δική μου βοήθεια. Δεν είμαι της άποψης ότι ο προπονητής τερματοφυλάκων πρέπει να καθορίζει αυτός το ζέσταμα & τον χρόνο που θα διαρκέσει & σε όλους τους τερματοφύλακες το ίδιο.

Όχι είμαι κατηγορηματικός σε αυτό το θέμα!. Ο καθένας τερματοφύλακας έχει διαφορετική σωματοδομή & τεχνικά χαρακτηριστικά & χρειάζεται διαφορετικό ασκησιολόγιο προθέρμανσης.

Ένας τερματοφύλακας χρειάζεται 20΄-25΄ λεπτά για προθέρμανση άλλος χρειάζεται 30΄ λεπτά άλλος 35΄ λεπτά ή ακόμη μου εχει τύχει να δουλέψω με τερματοφύλακα που χρειαζόνταν 50΄-55΄ λεπτά πριν το ματς για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά. Όλα αυτά είναι ιδιαιτερότητες που πρέπει να εκτιμά και να σέβεται ο προπονητής τερματοφυλάκων. Εκείνος θα αγωνιστεί και θα πρέπει να είναι πολύ καλά ψυχολογικά και σωματικά και θίγω το κομμάτι της ψυχολογίας διότι είναι πολύ σημαντικό π.χ τον εκνευρίζω με ασκήσεις & χρονοδιάγραμμα που δεν συμφωνεί πως θα λειτουργήσει ; Άρα πρέπει να βρω μαζί του την «χρυσή τομή» για να ετοιμάσω σωστά να τον κάνω να νιώσει καλά & να μπορέσω να του πάρω το 100% της απόδοσης του. Εκείνος θα παίξει δεν θα παίξω εγώ!!!

Ότι ήταν να κάνω όλη τη εβδομάδα το έκανα τώρα πρέπει να συνοψίσω όλη την εβδομαδιαία προπόνηση στα 20΄- 25΄ λεπτά , και να παρουσιάσω στο ματς ένα τερματοφύλακα με υψηλά στάνταρ απόδοσης!!!! Έχει περάσει πια ο καιρός που ο προπονητής τερματοφυλάκων «πλακώνει» στην προθέρμανση τον τερματοφύλακα του με μίνι ατομική προπόνηση εβδομάδος & όταν άρχισε το ματς ήταν «τελειωμένος» και σωματικά και ψυχολογικά.



Υπάρχουν προπονητές τερματοφυλάκων που δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο στην προθέρμανση για αυτό προβολή και να τους δει ο κόσμος ότι κάνουν μια διαφορετική προθέρμανση. Αυτό κάνει ζημιά στον τερματοφύλακα και δεν είναι σωστό.


Αυτό είναι το σκεπτικό μου για τον σύγχρονο τρόπο προθέρμανσης με ελευθερία άποψης ασκησιολογίου & χρόνου στον τερματοφύλακα. Εγώ θεωρώ ότι ο κατάλληλος χρόνος για τις ανάγκες ενός τερματοφύλακα για να ζεσταθεί ( αναλόγως με τις καιρικές συνθήκες) είναι 20΄
με 25 λεπτά & με ένα ελαφρύ ευέλικτο ασκησιολόγιο που να τον ανεβάσει γρήγορα για το παιχνίδι.




Πιστεύω φίλοι μου ότι ήμουν αρκετά κατατοπιστικός για το συγκεκριμένο θέμα και ότι άλλο θέλετε είμαι στην διάθεση σας