ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Γ ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
(Γ’ ΜΕΡΟΣ)


Ο σωστός τερματοφύλακας πρέπει να φροντίζει να μην κάνει πολλά λάθη ή αν κάνει να μην κοστίζουν στην ομάδα. Μπορεί να δεχτεί κάποιο τέρμα από μια έξυπνη ή αριστοτεχνική ενέργεια του αντιπάλου ή από ένα χοντρό αμυντικό λάθος ή ακόμα από μια φάση που ο παράγοντας τύχη καθόρισε την έκβαση της.

Όλα αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι ή μέσα στο μυαλό του. Όταν επεξεργάζεται όλες αυτές τις περιπτώσεις στο μυαλό του είναι σίγουρο ότι η χημεία με τους αμυντικούς του θα είναι σε καλό επίπεδο. Όλοι οι τερματοφύλακες κάνουν λάθη αλλά καλός τερματοφύλακας είναι αυτός που κάνει λιγότερα λάθη. Έτσι πρέπει να αποφεύγει τα πολλά κοροιδιστικα τέρματα . μπαίνοντας μέσα στο γήπεδο δεν πρέπει να αλλάζει το σκεπτικό του ποτέ. Όποια ποιοτική, ικανή ή όχι καλή ομάδα αντιμετωπίζει πρέπει να διατηρεί σεβασμό στους αντιπάλους του .



Πολλές φορές επαναλαμβάνονται σε αγώνες λάθη δημιουργούνται αγωνιστικές απώλειες επειδή οι παίκτες φοβούνται αντιπάλους και το αντίθετο. Αυτό κάνουν ακόμα και ποιοτικές ομάδες να χάνουν το παιχνίδι επειδή υποβάθμισαν μικρότερες ομάδες. Είναι βασικό λοιπόν για τον γκολκίπερ να θυμάται πάντα « κάθε σουτ να το αντιμετωπίζει με πολύ σοβαρότητα και σεβασμό».

Ανεξάρτητα από τα ανωτέρω το παράξενο και απρόβλεπτο λάθος θα γίνει κάποτε ο τρόπος, που θα ανταποκριθεί ο πορτιέρo στη συνέχεια και έπειτα από το λάθος, είναι ζωτικής σημασίας .
Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει την ιστορία και να διορθώσει τα λάθη επομένως είναι σημαντικό να αφήσει ο τερματοφύλακας τα λάθη του στην άκρη και να συνεχίσει τον αγώνα του σαν να μην είχε γίνει πότε. Η ανάλυση και η επεξεργασία των λαθών μπορεί να γίνει μετά τον αγώνα για να διδαχθούμε μέσα από τα λάθη μας.















ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ.


1. θρυμματισμός της (σιγουριάς) εμπιστοσύνης του.

Εξαιτίας ενός λάθους χάνει την πίστη του στις ικανότητες του και το θετικό αγωνιστικό πνεύμα το οποίο ξεκίνησε τον αγώνα. Στην συνέχεια καταστάσεις παρόμοιες με αυτή που δέχτηκε το γκολ τον γεμίζουν με φόβο, η κατάσταση του είναι νευρική (τρεμει) και το κυριότερο αυτή του η αστάθεια μπορεί να «διαβάστε» από τους αντιπάλους του που φυσικά θα προσπαθήσουν να τον εκμεταλλευτούν και να τον εκτελέσουν , με σουτ από κάθε σημείο του γηπέδου. Παράλληλα αυτή η κατάσταση αναγνωρίζεται και από τους συμπαίκτες του που χάνουν την εμπιστοσύνη τους σαυτόν και απειλείται σε κάθε φάση να γίνεται κομφούζιο.




2. Ο γκολκίπερ προσπαθεί δυνατά.


Με σκοπό να αποδείξει ότι απλά ήταν ένα λάθος του και μονό προσπαθεί να συμμετέχει στον αγώνα με δύναμη παίρνοντας γρήγορες αποφάσεις κινείται πιο γρήγορα και πιο ζωντανά στις φάσεις. Παράλληλα αισθάνεται την ανάγκη να εμπεδώσει την πιστή του στους συμπαίκτες του δίνοντας τους κουράγιο με φωνές και ανάλογες κινήσεις όπως : « παίξατε δυνατά μη φοβάστε εγώ είμαι εδώ κ.τ.λ.π.» όλα αυτά βεβαία με σωστό τόνο στην φωνή και όχι πανικοβεβλημένα.















3. Η σωστη αντιδραση


Ο τερματοφύλακας επιτρέπει στον εαυτό του μόνο μιας στιγμής συχωροχάρτι για το λάθος του και αμέσως επανέρχεται στον αγώνα με πιστή και αυτοπεποίθηση χωρίς να επιτρέψει το λάθος του να τους ρίξει την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους ή να αλλάξει την αυτοσυγκέντρωση του. Για κάθε πορτιέρο που αντιδρά με την πρώτη παράγραφο τα λάθη του γίνονται επαναλαμβανόμενα και τον οδηγούν εκτός ομάδας. Ο γκολκίπερ που μπορεί να αντιδράσει με τις παραγράφους 2 και 3 είναι αυτός που ξέρει καλά ότι ένα λάθος όσο σοβαρό και αν είναι δεν είναι αυτόματα κακό για ένα τερματοφύλακα.