ΓΑΝΤΙΑ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΕΦΟΔΙΟ ΤΟΥ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ

 
 
 
 
 
Το πιο σημαντικό εφόδιο ενός τερματοφύλακα είναι τα γάντια του , γι΄αυτό και πρέπει να είναι ενημερωμένος πριν κάνει την επιλογή του.

Η τεχνολογία στην κατασκευή των γαντιών έχει κάνει άλματα. Ξεκινώντας από τα βαμβακερά, προχωρήσαμε στα γάντια από ελαστικό, πολυουρεθάνη ,latex, φτάνοντας στα πολύπλοκα μοντέλα από gore-tex. Πρωτοποριακά χαρακτηριστικά αποτελούν ακόμα η προστασία του καρπού, τα κλεισίματα με βέλκρο οι ενισχυμένες παλάμες με ανάγλυφο, τετράγωνα ,τελίτσες, ρόμβους ,zig-zag, βεντούζες. Οι βελτιώσεις αυτές έχουν στόχο την προσαρμογή σε κλιματολογικές συνθήκες και προσωπικές προτιμήσεις. Η αλήθεια όμως είναι ότι συμβάλλουν σε ένα βαθμό στην συγκρότηση της μπάλας, αλλά και πρωτεύοντα ρολό έχει η τεχνική του τερματοφύλακα.




Στο παρελθόν τα γάντια ήταν σχεδόν αθάνατα. Τώρα πια με την χρήση της υψηλής τεχνολογίας υλικών για την προστασία των χεριών του τερματοφύλακα και την καλύτερη συγκρότηση, οι φθορές των γαντιών είναι αναπόφευκτες. Το ιδανικό μέγεθος είναι 1 ½ μεγαλύτερο από το μέγεθος του χεριού που προσφέρει άνεση και ελευθερία των κινήσεων, αυξημένη επιφάνεια πιασίματος και μείωση της πίεσης στις ραφές των γαντιών κατά την επαφή με την μπάλα.



Όταν αγοράζεται γάντια είναι σημαντικό να γνωρίζεται τα ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά των γαντιών για τις κλιματολογικές συνθήκες και τις σύνθηκες των παιχνιδιών. Είναι συνηθες ο κάθε κατασκευαστής γαντιών να προσφέρει επιλογές στο μέγεθος της παλάμης και ειδικών χαρακτηριστικών . Οι τερματοφύλακες ιδανικά πρέπει να διαθέτουν 3 ζεύγη : ένα για τις προπονήσεις και δυο για τους αγώνες, με μαλακή και σκληρή παλάμη ανάλογα με τις συνθήκες γηπέδου και του καιρού. Η αρχική επένδυση φαίνεται μεγάλη, αλλά μακροπρόθεσμα υπάρχει εξοικονόμηση χρημάτων για να αυξάνεται ο χρόνος διατήρησης του αγωνιστικού ζευγαριού γαντιών. Όταν το «καλό ζευγάρι» παρουσιάζει φθορά, μετατρέπετε σε προπονητικό


ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Ο συνδυασμός υψηλής ποιότητας και προηγμένης τεχνολογίας υλικών έχει σαν αποτέλεσμα τις υψηλές επιδόσεις. Δοκιμάζοντας γάντια προσέξτε τα παρακάτω σημεία :
 Πιάστε τα χέρια σας διαφορών ειδών μπάλες για να έχετε την αίσθηση των γαντιών.



 Προσέξτε εάν τα γάντια σας προσφέρουν άνεση και ευλυγισία.


 Το πάχος της παλάμης του γαντιού είναι ικανοποιητικό στην συγκρότηση της μπάλας.


 Ύπαρξη εξωτερικών ραφών που επισφραγίζουν την καλή εφαρμογή οι ραφές αυτές πρέπει να επιτρέπουν τον καλό αερισμό του χεριού. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η πρόωρη φθορά των γαντιών.


 Η περιοχή του καρπού πρέπει να έχει προσεκτική κατασκευή. Το κλείσιμο με διπλό βέλκρο προσφέρει καλεί εφαρμογή τους καρπούς και μειώνει τις πιθανότητες τραυματισμών. Η εκτεταμένη στήριξη των καρπών προστατεύει από δυνατές μπαλιές και βοηθά στην αποφυγή υπερεκτάσεων.



 Οι εξωτερικές ραφές βελτιώνουν την ευελιξία και αυξάνουν την επιφάνεια της παλάμης.


 Η κάθε εταιρεία έχει διαφορές στα μεγέθη.




ΦΡΟΝΤΙΔΑ


 Τα γάντια πρέπει να φυλάσσονται σε θήκη που θα τα προστατεύει από την σκόνη και το φως του ηλίου που μειώνουν την διάρκεια ζωής των γαντιών.


 Πλύνετε τα γάντια σε χλιαρό νερό στο χέρι. Μπορείτε να τα πλύνετε από την εξωτερική πλευρά φορώντας τα και μετά τα γυρίζεται μέσα εξω και να πλύνετε από την εσωτερική μεριά. Ξεπλύνετε τα και αφήστε τα να στεγνώσουν στην σκιά. Το φως του ήλιου ξεραινεί τα γάντια.


ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ


o Βρέξτε ελαφρά την παλάμη του γαντιού λίγο πριν το παιχνίδι για να αυξήσετε την επαφή με την μπάλα.


o Πιάστε την μπάλα με τα χέρια σας πριν την έναρξη του παιχνιδιού για να έχετε μια πρώτη αίσθηση.


o Διαλέξτε το κατάλληλο γάντι για τις καιρικές συνθήκες.