Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟ Α ΚΑΙ ΤΟ Ω ΜΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ

Πριν μερικά χρόνια η θέση του τερματοφύλακα ήταν πολύ διαφορετική από ότι σήμερα. Ο τερματοφύλακας έπαιζε μέσα στην μικρή περιοχή. Σπάνια σε ένα ματς έβγαινε έξω από την εστία του. Όμως , με το πέρασμα των χρόνων και την εξέλιξη του ποδοσφαίρου και τις αλλαγές των κανόνων του ποδοσφαίρου άλλαξε και ο ρόλος του τερματοφύλακα.

Στην σημερινή εποχή ο ρόλος του έχει πιο αυξημένες υποχρεώσεις και για αυτό απαιτούνται πάρα πολλές ικανότητες. Ο σύγχρονος τερματοφύλακας χρειάζεται και πρέπει να διαθέτει ισχυρή προσωπικότητα, να εμπνέει σεβασμό σε όλη την ομάδα και ειδικά στην αμυντική του γραμμή σιγουριά. Πρέπει να είναι πολύ ανθεκτικός και σε συνθήκες πίεσης να έχει διαύγεια και μεγάλη αυτοσυγκέντρωση.
Ο πορτιέρο της σύγχρονης εποχής πρέπει να έχει πολύ καλή φυσική κατάσταση, καλή τεχνική κατάρτιση και να γνωρίζει τακτική δηλαδή να είναι καλός κάτω από την εστία του όσο και έξω από αυτή. Να παίζει εξίσου καλά με το δεξί και αριστερό πόδι. Να κοουτσάρει φωνητικά και νοηματικά την ομάδα. Πρέπει να παίρνει γρήγορα και σωστά αποφάσεις πολλές φορές με ρίσκο. Πρέπει να κάνει κάποιες στιγμές και την υπέρβαση του. Μια καλή πάσα του τερματοφύλακα είναι αφετηρία για την επίθεση της ομάδας με πιθανή επιτυχία ενός goal.
Για τον σημερινό τερματοφύλακα δεν υπάρχουν όρια, έχουν σπάσει πια. Σήμερα ο τερματοφύλακας είναι άνευ ορίων . Μπορεί να βρεθεί σε οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου. Στην θέση του τερματοφύλακα υπάρχουν κάποια σημεία – status , που δεν αλλάζουν ποτέ όσο και αν εξελιχθεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο :


1. Το πιάσιμο της μπάλας
2. Η υποδοχή της μπάλας στην κοιλιακή χώρα
3. Το πιάσιμο της μπάλας στις γωνίες συρτά
4. Το πιάσιμο της μπάλας σε μεσαίο ύψος
5. Το πιάσιμο της μπάλας σε μεγάλο ύψος
6. Το διώξιμο με γροθιές σε πλαγιές σέντρες και βαθιές κάθετες μπαλιές






Ο ρόλος του προπονητή
Σημαντικό ρόλο στην βελτίωση ενός τερματοφύλακα παίζει ο προπονητής του ο οποίος πρέπει να διαθέτει πολλές γνώσεις. Σχετικά με τον προπονητή τερματοφυλάκων, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο ρόλος των ερασιτεχνών και των επαγγελματιών διαφέρει. Για αυτό ο προπονητής προσφέρει δύσκολο έργο και πρέπει να υπάρχει σεβασμός και να υπολογίζεται από την κάθε ομάδα που δουλεύει.
Επειδή η θέση του τερματοφύλακα είναι τέτοια που φαίνεται περισσότερο στον αγωνιστικό χώρο, ο προπονητής για να το έχει πάντα σε καλή κατάσταση και να βελτιώνει τα αδύνατα σημεία του, να ασχολείται μαζί του. Από τον σημερινό τερματοφύλακα απαιτούνται πολλά και σημαντικά πράγματα, για τα όποια φροντίζει ο προπονητής του σε καθημερινή βάση να του τα φρεσκάρει ώστε να είναι πάντα έτοιμος.
Το ποδόσφαιρο ξεκινάει από μικρή ηλικία. Δουλεία του προπονητή είναι να ξεχωρίζει από την μάζα των παιδιών, ποιος είναι ο κατάλληλος να καθίσει κάτω από τα δοκάρια. Από εκεί και μετά ξεκινάει η μεγάλη δουλεία του προπονητή , γιατί από τη μικρή ηλικία του τερματοφύλακα χρειάζεται να εξασκείται και να προπονείται σωστά, για να έχουμε το αποτέλεσμα που προαναφέραμε σε μεγαλύτερη ηλικία