ΟΙ ΣΩΣΤΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ ΚΕΦΑΛΙ ΧΕΡΙΑ ΠΟΔΙΑ

Έχεις σωστές βάσεις ; Οι μεγάλες επεμβάσεις θα έρθουν μόνες τους

1 . Η πλειονότητα των λαθών στους τερματοφύλακες οφείλονται στην έλλειψη βασικής τεχνικής, έτσι είναι απολυτή ανάγκη να εξασκείται στις βασικές αρχές πολύ συχνά για να τις κάνει κεκτημένα του. Βασική αρχή του τερματοφύλακα είναι να κάνει τα δύσκολα- εύκολα με ταυτόχρονη μελλοντική μείωση των λαθών. Δεν υπάρχει κάτι πιο λυπηρό από το να ακούσει τον προπονητή του ή τους συμπαίκτες του να λένε «ατυχία» σε ένα μεγάλο λάθος του. Η ατυχία είναι αστάθμητος παράγοντας ή τυχαίο λάθος, αλλά ποτέ κινήσεις του που απορρέουν από λάθη επειδή δεν εφαρμόζει τα βασικά. Υπάρχουν τρεις βασικές αρχές που απαιτούν συνεχή προσοχή και άσκηση :

1) Κεφάλι: το κεφάλι πρέπει να είναι πάντα σταθερό ώστε τα μάτια να ακλουθούν την μπάλα. Ποτέ ο τερματοφύλακας δεν πρέπει να στρίβει ή να γυρίζει το κεφάλι του όταν αποκρούει την μπάλα. Είναι πολύ σημαντικό να μπλοκάρει την μπάλα μπροστά στα μάτια του, για να την βλέπει (πολλοί τερματοφύλακες στρίβουν το κεφάλι ή κλείνουν τα μάτια από ένστικτο, κάτι που βλέπουμε ακόμα και σε διεθνείς τερματοφύλακες ή και σε ευρωπαϊκούς αγώνες- Μεγάλο λάθος!!!!).

2) Πόδια : η κατάλληλη εκγύμναση και άσκηση των ποδιών μπορεί να κάνουν μια δύσκολη απόκρουση να φανεί απλή .κάνοντας μπλοζόν υπάρχει πάντα κίνδυνος γιατί πολλές φόρες δεν υπάρχει προστασία του σώματος πίσω από τα χέρια( διπλοπροστασία), όταν ο τερματοφύλακας ετοιμάζεται να κάνει την λαβή τα πόδια πρέπει να είναι ανοιχτά στο άνοιγμα των ώμων και τα γόνατα ελαφρά λυγισμένα. Εάν τα πόδια είναι ανοιχτά πολύ έξω από την «λεκάνη» του σώματος, είναι δύσκολο να υπάρχει ελαστικότητα. Ακόμη η μπάλα μπορεί να περάσει ανάμεσα από τα πόδια για αυτό το βάρος του σώματος πρέπει να έχει ελαφριά κλίση προς τα εμπρός ούτος ώστε αν η μπάλα ξεφύγει από την αρχική της λαβή, να έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία για να την ξαναπιάσουμε αμέσως. Εάν η μπάλα είναι μισό πιασμένη και ο τερματοφύλακας λόγο λάθους στάσης του πέσει προς τα πίσω, θα του πάρει πολύ χρόνο να επανέλθει και τότε θα είναι πολύ αργά.







3) Χέρια: ο γκολκίπερ «ζεί» και «πεθαίνει» , βασισμένος στην δυνατότητα των χεριών του. Το καλό και δυνατό πιάσιμο της μπάλας από έναν τερματοφύλακα ισοδυναμεί με το «χάϊδεμα της μπάλας των άλλων παικτών» . η πλειονότητα των πρακτικών ασκήσεων γίνεται σε προσωπικό επίπεδο ή σε ζεύγος αθλητών. Είναι πολύ σωστό ο προπονητής να ασχολείται με την τεχνική του τερματοφύλακα και ιδιαίτερα να διδάσκει τους νεότερους την βασική εξάσκηση του γκολκίπερ

4) Ασκήσεις ποδιών :


A. Τρέχοντας από έξι μπάλες στην σειρά ο γκολκίπερ περνά ανάλαφρα και γρήγορα βήματα ανάμεσα τους.

B. Πλαγιολισθήσεις : ο τερματοφύλακας κάνει σλάλομ ανάμεσα στις μπάλες με πλαγιολίσθηση, πόδια ανοιχτά το άνοιγμα των ώμων και τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένο.

Ασκήσεις για το πιάσιμο της μπάλας
• Βάζουμε τον τερματοφύλακα να κάτσει πάνω σε μια μπάλα και με πόδια ανοικτά σε σχήμα V για ελαστική σταθεροποίηση. Ο προπονητής σε απόσταση 3 μέτρων του σουτάρει βολέ ( 6 μπάλες x3 set).


Κινήσεις κλειδί στο πιάσιμο της μπάλας

Ο τερματοφύλακας χρησιμοποιεί την μέθοδο «φτυάρι» , με τα χέρια κολλημένα πίσω από την μπάλα και φυσικά όταν είναι όρθιος- η μπάλα κυλά σταθερά στα χέρια και κλειδώνεται στο σώμα. Η μπάλα στο ύψος του στήθους και του κεφαλιού με τα χέρια του τερματοφύλακα σε σχήμα V πίσω από την μπάλα χωρίς να ακουμπούν οι αντίχειρες. Η μπάλα στα πλάγια του τερματοφύλακα, πέφτει πλάγια με τον ώμο με το ένα χέρι πίσω από την μπάλα.

«Ο καλός τερματοφύλακας πέφτει λίγες φορές και όταν είναι ανάγκη. Τις περισσότερες φορές είναι πίσω από την μπάλα »