ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ
Ο επιτυχημένος γκολκίπερ είναι αυτός που έχει την κατάλληλη θέση στον κατάλληλο χρόνο. Ο τερματοφύλακας που κατέχει την τέχνη της θέσης θα κάνει την δουλεία του να φαίνεται απλή.
Υπάρχουν 2 βασικές κινήσεις :
1. Να κινείται στην ευθεία γραμμή με την μπάλα.
2. Να κινείται στην ευθεία γραμμή προς την μπάλα.

Με τις 2 αυτές κινήσεις είναι γνωστό ότι μικραίνει η γωνία, αφού ο σκοπός είναι να μειωθεί το μέγεθος της οπτικής του σουτέρ γωνία και η απόσταση του σουτέρ σε σχέση με το τέρμα θα καθορίζει πάντα την θέση του τερματοφύλακα. Ο τερματοφύλακας πρέπει συνεχώς να ρυθμίζει την θέση του, σύμφωνα με το που είναι η μπάλα. Ακόμα και αν το παιχνίδι γίνεται στην αντίπαλη περιοχή, πρέπει πάντα να βρίσκεται στην ευθεία της μπάλας. Βγαίνει η ομάδα πρέπει να βγαίνει και ο τερματοφύλακας ευθεία, δεξιά ή αριστερά. Οπισθοχωρεί η ομάδα, πρέπει και ο τερματοφύλακας με πολύ σταθερά και μετρημένα πλάγια ή προς τα πίσω βήματα να μπαίνει σιγά σιγά και γρήγορα (ανάλογα με την αντίπαλη επίθεση) στην εστία του.

Όπως έχω επισημάνει κι άλλες φορές ο σημερινός τερματοφύλακας είναι τερματοφύλακας πολλών απαιτήσεων και άνευ ορίων. Έχουν σπάσει τα όρια και δεν υπάρχει σημείο του γηπέδου που να φρενάρει τον τερματοφύλακα. Υπάρχουν για παράδειγμα τερματοφύλακες στο εξωτερικό (πχ Βραζιλία) που χτυπούν τα φάουλ έξω από τη μεγάλη περιοχή με μεγάλη επιτυχία. Βεβαία εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο αλλά ίσως να μην είναι μακριά η στιγμή που θα αρχίσουν να συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα και στα δικά μας γήπεδα. Μπορούν όμως άνετα οι έλληνες τερματοφύλακες να κατευθύνουν πολύ καλά την άμυνα τους και να παίζουν έξω από την περιοχή σαν λίμπερο.

Όταν η μπάλα βρίσκεται πάνω στην μεγάλη περιοχή ο τερματοφύλακας πρέπει να βρίσκεται στην μικρή περιοχή του ( ενδιάμεσα της γραμμής του τέρματος και γραμμής της μικρής περιοχής). Με κλειδωμένο βλέμμα στην μπάλα και έτοιμος να βγει, να μείνει, να περιμένει ή να πεταχτεί με διαγώνια βήμα εμπρός χαμηλά ή ψηλά για να αποσοβήσει τον κίνδυνο και αιτιολογώ γιατί πρέπει να είναι ο γκολκίπερ μέσα από την γραμμή της μικρής περιοχής του όταν η μπάλα είναι πάνω στην μεγάλη περιοχή. Όταν επιθετικός βρεθεί πάνω περίπου στην περιοχή ή στο ημικύκλιο και σηκώνοντας το κεφάλι του όταν δει τον τερματοφύλακα έξω από την μικρή περιοχή άνετα μπορεί να { σκάψει } την μπάλα και να {κρεμάσει} τον τερματοφύλακα γιατί η εστία θα είναι άδεια. Όταν όμως είναι κοντά στο τέρμα του γεμίζει την εστία και ο επιθετικός διστάζει να πραγματοποιήσει λόμπα ή παρεμφερή ενέργεια


Ανάλογα με ποιο σημείο της περιοχής βρίσκεται η μπάλα ο γκολκίπερ κινείται κλείνοντας της γωνίες και την ορατότητα στους αντίπαλους επιθετικούς. Όταν η μπάλα είναι μέσα και γύρω από την περιοχή του πέναλτι είναι σημαντικό να περιμένει να παρακολουθήσει τον παίκτη που έχει στην κατοχή του την μπάλα, να λαμβάνει την κατάλληλη θέση εμπρός από τον παίκτη που ετοιμάζετε να σουτάρει και να έχει κλειδωμένα τα ματιά του πάνω στην μπάλα. Τελικά είναι σημαντικό ο τερματοφύλακας να είναι έτοιμος στην θέση του καθώς δέχεται το σουτ γιατί είναι δύσκολο να πέσει αν το σουτ το πιάσει πάνω στην κίνηση στο βηματισμό, προς τα μπρος ( το ίδιο συμβαίνει και όταν κάνει πίσω βήματα και δεχτεί σουτ είναι δύσκολο να αντιδράσει). Γιαυτο βλέπουμε πολλούς τερματοφύλακες να κάνουν πίσω βήματα και τη στιγμή του σουτ το μόνο που κάνουν είναι να {κωλοκάθονται }.

Βεβαία εδώ υπάρχει λύση τη στιγμή που μπαίνει ο αντίπαλος επιθετικός και ετοιμάζετε να σουτάρει , ο τερματοφύλακας δεν χρειάζεται να κάνει συνεχώς βήματα προς τα πίσω. Θα κάνει 1 με 2 βήματα και θα σταματήσει έτσι ώστε το σουτ ή το πλασέ να τον βρει σε ετοιμότητα και να μπορέσει να πέσει χαμηλά ή ψηλά και να αποκρούσει.
Τα ακατάσχετα πίσω βήματα δείχνουν πανικό και φέρνουν το επιθετικό σε θέση ισχύος. Όταν μένει ο τερματοφύλακας και περιμένει μπορεί ακόμα να βουτήξει στα πόδια του επιθετικού και να αποσπάσει την μπάλα. Μπορεί ακόμα να δημιουργήσει σύγχυση στον επιθετικό και να τον υποχρεώσει να κάνει αλλοπρόσαλλη ενέργεια.


Εκγύμναση σε σούτ με τα χέρια

Οργάνωση άσκησης
ο τερματοφύλακας παίρνει θέση στην μέση της εστίας. 4 παίκτες παίρνουν θέση γύρω από την περιοχή του πέναλτι και εναλλάσσουν την μπάλα μεταξύ τους με τα χέρια και ο τερματοφύλακας παίρνει την κατάλληλη θέση και μετά από κάθε πιάσιμο της μπάλας πρέπει να γίνεται παύση και ο προπονητής διορθώνει την θέση του τερματοφύλακα.

Κλειδια ασκησης
A. Πάντα σε εγρήγορση περιμένοντας σουτ.

B. Έτοιμος για δυνατή χαμηλή ή ψηλή εκτίναξη.
Γ. Ετοιμάσου την στιγμή του σουτ.
Δ. Χρησιμοποίησε την κατάλληλη τεχνική στο σουτ.
Ε Να είσαι έτοιμος για δεύτερη επέμβασηΓΩΝΙΑΚΑ ΣΟΥΤ

Οργάνωση άσκησης
Ο προπονητές ετοιμάζει κώνους απέναντι από το τέρμα σε γωνία αριθμημένους από το 1 έως το 5. Ένας παίκτης σε κάθε κώνο. Με εντολή του προπονητή ο κάθε παίκτης κοντρολάρει και σουτάρει στην γωνία και ο γκολκίπερ αντιμετωπίζει το σουτ παίρνοντας την κατάλληλη θέση.

Κλειδιά άσκησης

Α. συνεχείς ετοιμότητα
Β. μίκρυνε την απόσταση διαγωνίως.
Γ. ετοιμάσου παίρνοντας την κατάλληλη θέση.