Η Αγία Σοφία, ο Ερντογάν και το "Κόκκινο Ποτάμι"




Δεν έχουν τελειωμό οι προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο τραβάει εκ νέου το σκοινί τεστάροντας τα όρια τόσο της Αθήνας, όσο και του υπόλοιπου πλανήτη, ο οποίος αντιδρά στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Ισλαμικό τέμενος αποτελεί προσβολή για όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Η Αγία Σοφία είναι επίσημα «μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» της Ουνέσκο. Η απόφαση αυτή προκαλεί οργή, θλίψη, απογοήτευση και σε ακραίες περιπτώσεις, τάσεις εκδικητικότητας, που δεν είναι ορθό, σε όλους τους Έλληνες, χριστιανούς ορθόδοξους και σε όλη την χριστιανοσύνη.

Ο ΟΗΕ και η Ουνέσκο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη καταδίκασαν την ενέργεια της Τουρκίας, κάτι που δεν έπραξε η ομόθρησκη μας Ρωσία και τώρα είναι η ώρα να επιβάλουν τις απαραίτητες κυρώσεις, μέχρι την αναθεώρησή της. Αυτό δεν θα επιτευχθεί με διαγγέλματα, διαβήματα και συστάσεις.

Σε ένα απολύτως κοσμικό κράτος, δυτικού τύπου, η απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας (μνημείο πολιτικής κληρονομιάς) σε τζαμί θα άνηκε στη δικαιοδοσία της δικαιοσύνης.

Όχι όμως στην Τουρκία του Ερντογάν. 

H επιλογή του προέδρου Ερντογάν να τοποθετήσει την Τουρκία εκτός των ορίων της Δύσης, είναι μια κίνηση για εσωτερική κατανάλωση και ψηφοθηρία, αλλά και μια κίνηση πλήρης απαξίωσης και πλήρης εναντίωσης με το εξωτερικό περιβάλλον, με όλο τον πολιτισμένο κόσμο.



Σπάνια ένα μνημείο προκαλεί δέος και συγκίνηση ανάλογη με αυτή που δημιουργείται όταν κάποιος αντικρίζει την Αγία Σοφία.

Η «Αγιά Σοφιά» είναι ο «ΝΑΟΣ», είναι το μνημείο που στέκει μεγαλοπρεπές και θαυμαστό για 1.500 χρόνια. Έχει γίνει πανανθρώπινο σύμβολο και κάτι σαν στοιχείο της φύσης, ότι και να κάνει ο κάθε σουλτάνος και κάθε δικτατορίσκος, η εμβληματικότητα και η αξία της είναι και θα είναι αιώνια.

Η ΑΕΚ ενισχύει τον αγώνα κατά του κορονοϊού – Άποψη Τώρα

Θέση για τα τελευταία γεγονότα πήρε και η ΑΕΚ, κάτι που την τιμά ιδιαιτέρως, όντας άλλωστε ένας σύλλογος προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη.

“Πριν από 96 χρόνια, πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη, τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, πρόσφυγες που προέρχονταν από τον Ελληνισμό της Ανατολίας ίδρυσαν το Σωματείο μας, με πρωταρχικό τους μέλημα, να διαδώσει την ιστορία του Ελληνισμού και να κρατήσει για πάντα ζωντανή τη μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων.

Η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη μπροστά στο θλιβερό γεγονός της μετατροπής της Αγίας Σοφίας, που θα αποτελεί διαχρονικά σύμβολο του Ελληνισμού και Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε χώρο μουσουλμανικής λατρείας, με προφανή στόχο, να πληγεί ο Ελληνισμός, ο Χριστιανισμός, αλλά και η Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ της Κωνσταντινούπολης, όσο κι αν μετατραπεί, πάντα θα στέκει εκεί που στέκεται χίλια πεντακόσια χρόνια τώρα και πάντα θα συμβολίζει για εμάς όσα από την πρώτη μέρα συμβόλιζε.

Χωρίς καμία πρόθεση αλυτρωτισμού, σωβινισμού ή κακώς νοούμενου εθνικισμού και με απόλυτη ταύτιση με τις εθνικές θέσεις απαιτούμε άμεση παρέμβαση από τη Διεθνή Κοινότητα, τον ΟΗΕ και την UNESCO προκειμένου να αποτραπεί η σύγχρονη πολιτιστική γενοκτονία.

Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν, πως κόντρα σε όποια απόπειρα μετατροπής της ταυτότητας ενός Μνημείου με τέτοιο παγκόσμιο συμβολισμό, η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ πάντα θα εκπέμπει άρωμα Ελληνισμού και Πολιτισμού, πάντα θα φωνάζει την Ιστορία της και την Ιστορία μας, ακόμη και μέσα από την σιωπή.

ΑΕΚ
ΠΑΕ ΑΕΚ
ΚΑΕ ΑΕΚ
ΛΕΣΧΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΕΚ”.

Το Κόκκινο Ποτάμι: Όλοι οι συντελεστές είδαν μαζί το τελευταίο ...

Η Οθωμανική αυτοκρατορία ανέκαθεν πολεμούσε τον απανταχού ελληνισμό, και μέσω της σειράς του Open, ''Το Κόκκινο Ποτάμι" , οι τηλεθεατές είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στα σκληρά χρόνια του διωγμού των Ποντίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Μία εξαιρετική παραγωγή για την οποία αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της, που δούλεψαν και παρήγαγαν ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα, και κυρίως στον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος σε μία δύσκολη περίοδο οικονομικά για τον τόπο, υλοποίησε μία παλιά του υπόσχεση και έδωσε σάρκα και οστά σε αυτή την σπουδαία παραγωγή, την οποία όλοι οι Έλληνες πρέπει να παρακολουθήσουν, ως μάθημα ιστορίας.