ΜΠΡΙΝΙΟΛΙ VS ΠΑΣΧΑΛΑΚΗΣ

 



Λένε ότι μία καλή ομάδα αρχίζει και βασίζεται σε έναν καλό τερματοφύλακα. Αυτή η λογική επιβεβαιώνεται σχεδόν πάντα και ισχύει απόλυτα στις περιπτώσεις του Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Πολύ ενδιαφέρουσα η σύγκριση των δύο βασικών τερματοφυλάκων των δύο αυτών ομάδων που είναι αναμφισβήτητα από τους κορυφαίους στο πρωτάθλημα μας.


Αναλύοντας τους δύο αυτούς τερματοφύλακες θα μιλήσουμε για δύο διαφορετικούς τύπους τερματοφυλάκων. Ο Μπρινιόλι είναι τερματοφύλακας αντίληψης και ο Πασχαλάκης τερματοφύλακας αντίδρασης. Έτσι λοιπόν όταν αναφερόμαστε σε έναν τερματοφύλακα αντίληψης όπως είναι ο Μπρινιόλι, τα κύρια στοιχεία που διακρίνονται είναι το παιχνίδι με τα πόδια, οι κατάλληλες τοποθετήσεις, η τακτική αντίληψη του παιχνιδιού και η πρόβλεψη των καταστάσεων που συμβαίνουν σε ένα παιχνίδι. Όσον αφορά τον Πασχαλάκη, έναν τερματοφύλακα αντίδρασης, τα κύρια στοιχεία που διακρίνονται στο παιχνίδι του είναι η δύναμη, η ταχύτητα και οι γρήγορες αντιδράσεις κάτω από την εστία.


Όσον αφορά μία πιο εξειδικευμένη ανάλυση των στοιχείων που παρατηρούμε στον τρόπο παιχνιδιού του Μπρινιόλι, μπορούμε να σταθούμε αρχικά στην εξαιρετική ικανότητα του να υποστηρίζει την ομάδα του στην επιθετική ανάπτυξη. Σε αυτό το κομμάτι οι προδιαγραφές που έχει είναι τερματοφύλακα που αγωνίζεται σε πιο προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, μπορώντας να μεταβιβάσει την μπάλα με μεγάλη ακρίβεια σε πολλά σημεία του γηπέδου δίνοντας μεγάλο πλεονέκτημα στην ομάδα του. Επίσης ένα ακόμα πολύ δυνατό του σημείο είναι η πρόβλεψη. Προλαμβάνει πολλές φορές διάφορες δύσκολες καταστάσεις με τις έξυπνες τοποθετήσεις του και δίνει λύσεις σε προβλήματα πριν αυτά δημιουργηθούν. Τέτοιες καταστάσεις είναι η αντιμετώπιση σουτ, σεντρών, κάθετων μεταβιβάσεων κλπ. Ίσως όμως χρησιμοποιεί υπερβολικά αυτήν του την ικανότητα σε κάποιες καταστάσεις κοντινών ειδικά σουτ, όπου μάλλον θα πρέπει να χρησιμοποιεί το στοιχείο της αντίδρασης και αυτός επιλέγει να ενεργήσει σύμφωνα με το ένστικτο και την εμπειρία του.


Ο Πασχαλάκης, που είναι διαφορετικού τύπου τερματοφύλακας, στηρίζεται κυρίως στην φοβερή εκρηκτικότητα αλλά και στην ταχύτητα και δύναμη που χρησιμοποιεί στις κινήσεις του κάτω από την εστία. Τα αντανακλαστικά του είναι εξαιρετικά και έχει μεγάλη ικανότητα στην αντιμετώπιση καταστάσεων από κοντινή απόσταση (κεφαλιές και σουτ) λόγω της αναμφίβολα πολύ καλής ταχύτητας αντίδρασης που έχει. Βέβαια, ειδικά τα προηγούμενα χρόνια, ίσως αυτό το στοιχείο τον έκανε να φαίνεται λίγο υπερβολικός καθώς επέλεγε να αντιδράσει με υπερβολικό τρόπο σε φάσεις όπου θα μπορούσε να ενεργήσει με μεγαλύτερη ηρεμία αλλά και πιο ουσιαστικά. Ένα στοιχείο της απόδοσης του που θα μπορούσε ίσως να είναι πιο ανεπτυγμένο είναι το παιχνίδι με τα πόδια. Σίγουρα και στον τομέα αυτό ενεργεί αρκετές φορές σωστά αλλά δεν φαίνεται να έχει την άνεση να μεταβιβάσει την μπάλα με μεγάλη ακρίβεια αλλά και να έχει την απαιτούμενη συνέπεια.


 


Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι και οι δύο αυτοί τερματοφύλακες έχουν επιδείξει αξιοπρόσεκτη σταθερότητα κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στην πορεία των ομάδων τους και αναμένεται να είναι καθοριστικοί και στην έκβαση του αποτελέσματος αυτού του πολύ σημαντικού αγώνα.